Food

Pretul zaharului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Zaharul, consumat in foarte multe produse de la ciocolata si pana la bauturi acidulate si patiserie, devine din ce in ce mai scump, ceea ce creste costurile pentru industria alimentara si pune noi presiuni la adresa inflatiei mondiale a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

Preturile la zahar rafinat au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu si sunt pe cale sa inregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de dupa 2021. De asemenea, zaharul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii sase ani. Livrarile globale devin din ce in ce mai limitate, in principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-si reduce exporturile dupa ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahar si autoritatile au decis sa directioneze o parte mai mare din culturile de trestie de zahar spre productia de biocarburanti.

Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg in randul traderilor si analistilor, exporturile de zahar ale Indiei ar urma sa se reduca la jumatate, pana la sase milioane de tone, in anul agricol care se va incheia in luna septembrie 2023, de la aproximativ 11 milioane de tone in exercitiul anterior, si ar putea sa coboare si mai mult, pana la patru milioane de tone in sezonul urmator. Aceasta inseamna o reducere si mai semnificativa a ofertei pe piata care, potrivit firmelor de consultanta Green Pool si Covrig Analytics, era deja prognozata sa inregistreze un deficit anul viitor.

Daca India va exporta mai putin zahar decat se preconiza in urmatorul sezon, ‘preturile vor trebui sa creasca pentru a extrage zahar din alte parti ale lumii’, sustine Henrique Akamine, specialist pe zahar si etanol la Tropical Research Services. India este responsabila pentru aproximativ sase milioane de tone in bilantul nostru privind comertul international cu zahar in 2023-24, sustine Akamine. ‘Daca elimini pur si simplu chiar si jumatate din aceasta cantitate, balanta comerciala va inregistra un deficit’, avertizeaza specialistul.

Chiar daca Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahar, se asteapta la o recolta consistenta de trestie de zahar, ploile au intarziat recoltatul si capacitatile portuare ar putea limita livrarile pe piata mondiala, in conditiile in care tara sud-americana recolteaza in acelasi timp si o productie record de soia boabe. Productia de trestie de zahar in Thailanda, un alt mare exportator mondial, este prognozata si ea sa nu se ridice la inaltimea asteptarilor in acest an.

O crestere constanta a consumului global de zahar si diminuarea stocurilor au facut ca livrarile din India sa fie si mai importante pentru piata mondiala. O dovada in acest sens a venit in luna ianuarie, cand preturile mondiale la zahar au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, pe fondul ingrijorarilor ca autoritatile din India nu vor aproba mai multe exporturi in acest sezon. Ulterior, dupa ce Guvernul de la New Delhi a semnalat ca ar putea aproba mai multe exporturi, preturile mondiale au scazut.