Subventii

Comisia Europeana lucreaza la un al doilea pachet de ajutor pentru fermierii romani

Europarlamentarul Dacian Ciolos sustine ca ajutorul de 10 milioane de euro decis pentru fermierii romani nu se mai modifica, insa Comisia Europeana a inceput sa lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv Romania, care va fi disponibil in urmatoarele saptamani.

‘Am discutat aseara cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Janusz Wojciechowski, despre problema despagubirilor ridicole primite de fermierii romani afectati de importurile de cereale din Ucraina. Pe scurt, am cateva concluzii, care sper sa ii ajute si pe guvernanti macar de azi inainte: ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro pentru fermierii romani, mult mai mic decat ce primesc Polonia si Bulgaria, nu se mai modifica. Din pacate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a actionat prea tarziu si prea neconvingator, abia dupa ce eu si alti europarlamentari am atras atentia asupra acestei probleme. In urma reactiilor publice si a interventiei presedintelui Iohannis la Consiliul European, Comisia Europeana a inceput sa lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv Romania, care va fi disponibil in urmatoarele saptamani’, a declarat Dacian Ciolos.

Acesta a insistat, pe de o parte, ca metodologia de calcul sa fie modificata, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel incat aceste despagubiri sa se bazeze pe o estimare corecta a situatiei reale din fiecare stat membru.

‘Daca acest element este luat in calcul, compensatiile pentru fermierii romani ar trebui sa fie semnificativ mai importante. Avand in vedere cele discutate cu comisarul Wojciechowski, le atrag atentia premierului Ciuca si presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, lideri ai coalitiei de guvernare, sa gaseasca rapid o solutie prin care negocierile pentru urmatorul pachet de sprijin sa nu mai fie conduse de ministrul Petre Daea, astfel incat interesele fermierilor romani sa fie eficient si corect reprezentate’, a transmis explicat Dacian Ciolos, fost comisar european pentru agricultura.

Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca doreste sa recurga la o rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, in valoare totala de 56,3 milioane de euro, finantata din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea ‘pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase’ venite din Ucraina ‘si limitarea impactului dezechilibrelor pietei’.

Astfel, a fost propusa alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar Romaniei 10,05 milioane de euro. In plus, CE autorizeaza cele trei tari sa dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Fondurile extrem de mici alocate Romaniei au adus nemultumiri in randul fermierilor care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, in urma tranzitului cerealelor din Ucraina.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, declara pe 21 martie, dupa reuniunea Consiliului de la Bruxelles ca suma de 10 milioane de euro alocata Romaniei pentru spijinirea fermierilor afectati de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie, precizand ca a cerut comisarului pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul.

‘Am sustinut la Consiliu, in discutia cu comisarul european pe agricultura, ca suma este mica pentru Romania. Este o suma derizorie. Acesta ne-a explicat constrangerile pe care le are, justificand ca decizia Comisiei a fost sa acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totala de criza de 450 de milioane de euro. O suma foarte mica pentru nevoile celor sase tari, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia si Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdata acestea sunt sumele. Insa eu am solicitat sa revizuiasca formula de calcul si s-a convenit ca se va analiza impreuna cu expertii romani stabiliti inca din data de 26 septembrie 2022, in frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana’, a precizat Petre Daea.

Oficialul MADR a sustinut ca aceasta a fost propunerea discutata pe 20 martie la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, propunere care va fi inaintata celor 27 de state membre pentru aprobare in cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023.
Pe de alta parte, Asociatia Forta Fermierilor (AFF) a anuntat ca reprezentantii sai se afla la Bruxelles pentru a trage un semnal de alarma in fata Comisiei Europene si Parlamentului European cu privire la situatia grea in care se afla reprezentantii sectorului agroalimentar din Romania.

‘Delegatia AFF va afisa un banner in fata Comisiei Europene pe care este inscris mesajul: ‘Fermierii Romani merita respect!'(Romanian Farmers deserve respect!). A fost ales acest moment deoarece pe 30 martie are loc o intrunire tehnica la nivelul Comisiei Europene pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmeaza sa il primeasca Romania’, au anuntat reprezentantii asociatiei.