Analiza

Romanii beau mai multa apa de la chiuveta, din cauza scumpirilor

O treime dintre romani (33%) obisnuiesc sa consume cel mai des apa imbuteliata plata, iar 12% apa imbuteliata carbogazoasa, in timp ce patru din zece romani considera ca pot bea apa direct de la chiuveta fara sa le fie afectata in vreun fel sanatatea, reiese dintr-un studiu de specialitate.

Conform datelor centralizate de Reveal Marketing Research, accesibilitatea pretului este cel mai important criteriu care influenteaza decizia de cumparare a apei imbuteliate, plate (56%) si carbogazoase (50%). In prezent, 45% dintre romani aleg sa consume cel mai des apa imbuteliata, comparativ cu 58%, in 2021.

De asemenea, cei mai multi dintre romani continua sa consume cel mai des apa imbuteliata, plata (33%) sau carbogazoasa (12%), 21% aleg sa filtreze apa de la chiuveta cu ajutorul unui filtru de robinet sau a unei cani filtrante, in timp ce 17% declara ca prefera sa bea apa de la chiuveta fara sa o filtreze.

“Totusi, interesul de a consuma apa imbuteliata, plata sau carbogazoasa, a inregistrat o scadere semnificativa in ultimii doi ani, ajungand de la 58% la 45%, in prezent. O potentiala motivatie a acestei schimbari in comportamentul consumatorilor este reprezentata de scumpirile in lant ale produselor (inclusiv a apei imbuteliate), aspect ce ii determina pe romani sa caute activ alternative mai economice. Indreptandu-ne atentia catre evolutia parerilor despre apa de la chiuveta, in continuare 1 din 2 romani considera ca aceasta nu este complet potabila daca nu este filtrata”, se mentioneaza in studiu.

Pe de alta parte, ponderea celor care considera ca pot bea apa direct de la chiuveta fara sa le fie afectata in vreun fel sanatatea este in crestere de la 30%, in 2021, la 38% in 2023, iar aceasta atitudine este impartasita intr-o masura semnificativ mai mare de catre persoanele mature de peste 56 de ani (51%).

In ceea ce priveste cantitatea de apa cumparata, 60% din totalul celor intervievati obisnuiesc sa cumpere cel mai des ambalaje de 2 litri, iar peste jumatate (56%) prefera bidoanele de 5 litri, urmate de cele de 1 litru si 0,5 litri, ambele inregistrand scoruri de 36%. In acest context, Generatia Z (18-24 ani) manifesta un interes mult mai ridicat in a cumpara cantitati mai mici de 0,5 litri (57%) sau 1 litru (64%), aceasta fiind si categoria de varsta care prefera in mai mare masura sa aiba o sticla cu apa cand sunt pe drum (88% vs. 67% total esantion).

La categoria apa minerala carbogazoasa, ambalajele de 2 litri continua sa fie cele populare (65%), acestea fiind preferate intr-o masura semnificativ mai mare de catre persoanele cu varste intre 45-55 ani (74%). In topul preferintelor urmeaza sticlele de 1 litru (30%) si cele de 0,5 litri (28%).

Potrivit sursei citate, accesibilitatea pretului este cel mai important criteriu care influenteaza decizia de cumparare a apei imbuteliate, plate (56%) si carbogazoase (50%). In cazul apei minerale plate, cele mai importante criterii identificate sunt pretul accesibil (56%), marimea ambalajului (37%), compozitia apei (31%) si experienta anterioara cu brandul (30%). La apa minerala carbogazoasa, in top se regasesc: pretul accesibil (50%), experienta anterioara cu brandul (30%), calitatea produsului (29%) si marimea ambalajului (27%).

Studiul de specialitate a inregistrat si cele mai importante atribute cand vine vorba despre apa imbuteliata. Astfel ca, atat in cazul apei minerale plate, cat si a celei carbogazoase cele mai importante atribute sunt deopotriva: provenienta dintr-o sursa naturala/izvor(47%, respectiv 50%), calitatea ridicata a produsului (42%, respectiv 46%) si accesibilitatea pretului (40%, respectiv 43%).

Cele mai des intalnite momente de consum in ceea ce priveste consumul de apa imbuteliata plata sunt acasa (79%), pe drum (67%) sau la serviciu/scoala (67%). Pe de alta parte, apa minerala carbogazoasa este consumata mai degraba acasa (65%) sau la terase/restaurante(61%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online, in perioada 15 – 21 martie, pe un esantion de 1.005 respondenti, utilizatori de Internet, din mediul urban si rural. Eroarea maxima de esantionare este +/-3,1%, la un nivel de incredere de 95%.