Analiza

Studiu: Jumatate din mierea vanduta in Europa este contrafacuta

Un raport al Oficiului European de Lupta Anti-frauda a scos la iveala ca jumatate din mierea vanduta si consumata in Europa este contrafacuta.

Autoritatile au efectuat o analiza ampla, in care au fost controlati operatori economici din 18 state. In cele mai multe cazuri, mierea gasita la raft era facuta din siropuri de zahar sau din diverse substante extrase din sfecla de zahar si orez, potrivit site-ului stirileprotv.ro.

In urma testarii a peste 320 de probe luate din mai multe tari a reiesit ca multe dintre borcanele vandute in marile lanturi de magazine contin miere contrafacuta. Cele mai multe suspiciuni de frauda au fost gasite in produse din China, Turcia, Brazilia si Marea Britanie. Asa zisa miere era facuta din siropuri de zahar fabricate din orez, grau sau sfecla de zahar.

Lucrurile stau la fel si la noi in tara. In fiecare an mii de tone de miere pleaca spre tarile europene, iar pe rafturile magazinelor ajung produse din China, ieftine si de multe ori mai slabe calitativ.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, insa prea putin din mierea produsa de ei ajunge la romani.

“Din pacate Romania este un mare importator de miere, am importat peste patru mii de tone de miere in anii 2021 si 2022, iar asta sigur ca afecteaza si producatorul si consumatorul. Consumatorul in sensul in care etichetarea nu este corecta”, spune Ioan Fetea, Presedinte Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania.

Deocamdata, legislatia nu obliga producatorii sa treaca pe eticheta provenienta si procentul ingredientelor. Din aceasta cauza, piata este invadata de miere falsa.

“Pe langa tara de origine trebuie vazut si procentul care trebuie aratat consumatorului pentru a nu fi inselat. Provine 10% din China 90% din Romania, un exemplu. Omul cand cumpara sa stie ce consuma. Pentru tot ce intra in UE se fac analize undeva la 4%, iar asta la alegere, iar din ele nu cred ca se verifica nici 1%…”, explica Razvan Coman, Director Complex Apicol.

Specialistii spun ca nu exista metode prin care putem sa aflam cu certitudine daca mierea este sau nu contrafacuta. Singura varianta este cea a unei analize de laborator. Tocmai de aceea, ANPC-ul a demarat o ancheta privind mierea facuta din siropuri.

“Asteptam rezultatele, dar din informatiile pe care le aveam, da, rezulta ca mierea din spatiul extracomunitar este contrafacuta, fie neinregula. Masurile sunt variate, fie interzicearea comercializarii, fie sanctiuni catre operatorii economici”, declara Horia Constantinescu, presedinte ANPC.

Pentru a combate fraudele, Comisia Europeana vrea sa schimbe legea actuala. Astfel producatorii ar urma sa fie obligati sa scrie exact tara de origine a produsului si compozitia acestuia, astfel incat omul sa stie ce fel de miere cumpara.