Insecuritatea apei este una dintre cele mai mari amenintari pentru fermieri

Apa este o resursa vitala de viata si este esentiala pentru cresterea si intretinerea tuturor organismelor vii. Pentru agricultori, apa este deosebit de importanta pentru irigarea culturilor si hranirea animalelor.
Prin urmare, este important sa fim constienti de potentialele amenintari care pot pune in pericol aceasta resursa pretioasa si sa stim cum sa le gestionam eficient pentru protejarea eficienta a culturilor.
Exista numeroase amenintari naturale care pot pune in pericol apa utilizata in agricultura. Schimbarile climatice reprezinta o preocupare din ce in ce mai mare, deoarece pot duce la aparitia unor fenomene meteorologice extreme care pot diminua cantitatile de apa necesare pentru sustinerea fermelor. Seceta reprezinta astazi una dintre cele mai frecvente amenintari. Atunci cand o regiune se confrunta cu o lipsa prelungita de precipitatii, aceasta poate provoca o lipsa de apa pentru irigatii, ceea ce face ca anumite culturi sa sufere pierderi semnificative, fapt ce pune in pericol eficienta si supravietuirea fermelor. In mod similar, inundatiile pot reprezenta o problema pentru fermieri, deoarece pot cauza contaminarea apei, distrugerea culturilor si a terenurilor agricole, ceea ce duce la o scadere semnificativa randamentului culturilor.
Pe langa amenintarile naturale, exista si amenintari de origine umana cu referire la apa utilizata in agricultura. Extractia excesiva de apa duce la scaderea nivelului apei freatice si la o lipsa de apa pentru agricultura. In plus, practicile ineficiente de gestionare a apei, cum ar fi stocarea, livrarea, programarea sau aplicarea, pot, de cele mai multe ori, pune in pericol apa utilizata in agricultura, deoarece pot duce la pierderi si la o scadere a disponibilitatii ei.
Aplicarea excesiva a ingrasamintelor cu azot poate duce la contaminarea directa a apei potabile cu nitrati si nitriti, precum si la scurgeri care pot duce la o serie de probleme devastatoare in ecosistemele de apa dulce si in bazinele hidrografice de coasta. Aceste efecte semnificative asupra mediului au facut ca eficienta utilizarii azotului si gestionarea ingrasamintelor sa devina prioritati-cheie pentru combaterea efectelor daunatoare ale aplicarii azotului in agricultura.
Din fericire, exista solutii care pot fi puse in aplicare pentru a proteja apa utilizata in agricultura. Unele practici durabile sunt concepute pentru a maximiza utilizarea tuturor inputurilor pe baza de azot necesare, reducand in acelasi timp la minimum pierderile de azot, pentru a produce nu numai cel mai ridicat randament al investitiei, ci si pentru a diminua impactul agriculturii asupra mediului. De exemplu, fermierii romani au acum acces la biostimulantul Utrisha™ N dezvoltat de Corteva Agriscience pentru a sprijini gestionarea azotului in mod sustenabil. De asemenea, compania pune la dispozitia fermierilor cei mai adaptati si rezistenti la seceta hibrizi de porumb din portofoliul Pioneer® Optimum® AQUAmax®, care le permit sa obtina rezultate bune chiar si in conditii climatice nefavorabile. Acesti hibrizi prezinta un front genetic de top, combinand armonios stabilitatea cu potentialul maxim de productie al porumbului de ultima generatie.
In plus, cresterea capacitatii de stocare a apei poate contribui la cresterea disponibilitatii ei pentru agricultura. In cele din urma, monitorizarea si protejarea surselor de apa impotriva contaminarii, a Utilizarii excesive si a altor amenintari provocate de om pot contribui la garantarea faptului ca apa utilizata in agricultura este sigura si disponibila pentru anii urmatori.
Articol realizat de Jean Ionescu, Country Leader pentru Corteva Agriscience Romania