Food

Danone cumpara zer din Asia din cauza preturilor ridicate din Europa

Grupul francez de produse alimentare Danone a inceput sa cumpere din ce in ce mai mult zer si aluminiu din Asia, a declarat pentru Reuters un director de la Danone, o decizie care potrivit analistilor ii va permite gigantului francez sa isi reduca costurile dar ii va nemultumi pe furnizorii europeni.

Producatorul iaurturilor Activia si al apei Evian s-a bazat pana acum pe Europa pentru aprovizionarea cu materii prime. Insa inflatia accelerata, care a inceput cu pandemia de Covid-19 si a fost agravata de razboiul din Ucraina, a obligat industria alimentara sa taie cheltuieile si sa isi protejeze marjele operationale.

Danone, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de alimente, a raspuns prin extinderea bazei de furnizori de materii prime pe pietele din Asia, inclusiv India, China si Asia de Sud-Est, a declarat directorul de operatiuni Vikram Agarwal.

‘Am inceput un program inainte de razboiul din Ucraina si riscurile ulterioare la adresa aprovizionarii precum si cresterea costurilor in Europa au facut acest program si mai important’, a spus Agarwal.

Directorul de la Danone a mai precizat ca grupul isi achizitioneaza ambalajele de aluminiu, plastic si hartie precum si ingrediente de genul zer si maltodextrina din afara Europei.

Insa, decizia de a-si procura zer, lichidul care ramane dupa inchegarea si strecurarea laptelui, din afara Europei ar putea pune presiune pe relatiile dintre Danone si fermierii din Franta si restul continentului, avertizeaza analistii.

Zerul este un ingredient important in productia de lapte praf precum si al produselor nutritionale pentru persoanele in varsta.

Analistii sunt de parere ca Danone are o relatie relativ buna cu fermierii europeni dar tensiunile sunt la un nivel ridicat in randul industriei alimentare.

‘Le urez mult noroc cu fermierii francezi. Daca acestia nu au intrat deja in greva din cauza pensiilor, vor intra in curand pentru ca unul dintre principalii lor clienti face afaceri cu concurenta straina’, spune Bruno Monteyne, analist la firma de cercetare Bernstein.

Fermierii francezi au organizat proteste in ultimii ani din cauza preturilor oferite de firmele de lactate, o situatie care se datoreaza, partial, abolirii cotelor de lapte in UE in anul 2015 dar si nemultumirilor create in sectorul cresterii animalelor de introducerea unor norme de mediu mai stricte precum si a unor reguli privind bunastarea animalelor.

Grupul Danone a demarat investitia in Romania in 1996, prin achizitia fostei unitati Miorita Fundeni. Incepand din 2013, Danone Romania a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include Romania, Bulgaria, Grecia si tarile Adriatice, servind o piata potentiala de peste 60 de milioane de consumatori.