Agricultura

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana.

Acest fertilizant, unul de ultima generatie, de origine organica, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0,7 l/tona de seminte.

Ympact® beneficiaza de o formulare bazata pe lignosulfonatii rezultati de la fabricile de celuloza imbunatatiti cu acizi fulvici si humici, dar si cu microelemente esentiale cresterii tinerelor plante, precum Zinc, Mangan si Cupru.

Perioadele secetoase frecvent intalnite dupa semanat in ultimii ani, duc adesea la o rasarire neuniforma a culturilor de cereale paioase de toamna, efect care poate duce la intrarea plantelor nepregatite in iarna si uneori chiar mai rau, la pierirea lor pana in primavara.

Ympact® este un fertilizant special creat, ce favorizeazaa imbibitia semintelor cu apa pana la de 7 ori mai mult decat in mod obisnuit, ducand la o rasarire uniforma.

Acest fertilizant de ultima generatie nu doar ca ajuta samanta sa absoarba apa mai repede, dar datorita micronutrientilor special alesi, ajuta tanara planta sa se dezvolte mai bine, chiar imediat dupa ce a epuizat energia embrionala.

In testele efectuate de Corteva si de fermieri, se observa ca Ympact® ajuta la o mai buna dezvoltare radiculara, ceea ce ofera plantei un volum mult mai mare de sol din care planta sa isi extraga apa si nutrientii atat de necesari cresterii.

Cum in agricultura niciun an nu seamana cu celalalt, anul acesta am analizat mai multe loturi unde a fost aplicat Ympact® si un insectofungicid, in comparatie cu o sola unde nu a fost aplicat decat tratament insectofungic.

Intr-un areal cu un sol argilos, care in conditii de seceta pierde repede apa si se compacteaza rupand radacinile plantelor de grau, sola tratata cu Ympact® a demonstrat ca poate crea un microclimat propice impiedicand stresul hidric sa faca daunele prezente in sola netratata.

Efectele benefice ale acestui biostimulator organic nu se limiteaza doar in prima faza de vegetatie, oferind avantaje pana la recoltare.

In testele efectuate atat in loturile de cercetare, cat si in loturile fermierilor care au folosit Ympact®, s-au observat mai multe avantaje:

  • O mai buna infratire a plantelor, procesul fiind favorizat de o rasarire mult mai uniforma (cu pana la 30% mai mare decat variantele martor)
  • O mai buna iernare a cerealelor paioase, acestea intrand mai bine dezvoltate in iarna
  • O mai buna fertilitate a fratilor datorita dezvoltarii uniforme (s-au observat cu pana la 45% mai multi frati viabili pe planta)
  • O lungime mai mare a spicelor, masa radiculara bine dezvoltata, alimentand mai bine planta care a favorizat la maxim genetica
  • Un numar mai mare de boabe pe spice, obtinand in majoritatea loturilor studiate un plus de pana la 30% la productie, plantele fiind vizibil mai verzi, fapt ce a demonstrat o imbunatatire a proceselor fotosintetice
  • O elasticitate mai buna a plantei, cu un procent mai redus de cadere. Desi toate solele au fost tratate si cu regulatori de crestere, a existat o diferenta clara si in stabilitatea lanurilor, datorita lignosulfonatilor din componenta produsului Ympact®
  • O imbunatatire a starii fitosanitare a plantelor, pentru ca o planta bine dezvoltata este si mai rezistenta in fata bolilor
  • Nu in ultimul rand, la recoltare, solele tratate cu Ympact® au avut o uscare mai uniforma (cu 2% mai mica decat solele netratate), continutul in proteina, gluten, dar si MMB-ul, au fost si ele in mod evident mai bune decat in variantele martor.

Cele mai evidente diferente au fost observate insa in zonele afectate de stres hidric sau termic.

Corteva Agriscience este singura companie care a adus acest tip de produs organic pentru cultura de cereale paioase si mazare pe piata din Romania, observand acest aspect in incercarea de a compara produsul Ympact® cu un alt fertilizant organic pentru tratarea semintelor.

In concluzie, se poate spune ca datorita fertilizantului Ympact®, Corteva este compania care a revolutionat tratamentul samanta la culturile de cereale paioase si mazare, si nu doar in Romania, pentru ca acest produs este comercializat si la nivel european in majoritatea tarilor care cultiva cereale paioase.

Video Ympact: https://www.youtube.com/watch?v=XiOHNo4Oseo&list=PLJH446RiTipbWoiPZE35ppQeR4TJIluMo&index=73

 Articol realizat de Adrian Ionescu – Category Marketing Manager Fungicide, Insecticide & Produse biologice Romania si Moldova