Bauturi

Exporturi record de sampanie frantuzeasca spre tarile din Golf si Turcia

Exporturile de sampanie frantuzeasca spre tarile din Golful Persic si Turcia au explodat in 2022, in contextul in care turistii rusi s-au indreptat spre aceasta regiune dupa ce razboiul din Ucraina le-a limitat accesul spre tarile occidentale, transmite Bloomberg.

Cifrele publicate luna aceasta de Comite Champagne arata ca producatorii francezi au livrat anul trecut aproape 1,9 milioane de sticle de sampanie spre Emiratele Arabe Unite, in crestere cu 75% comparativ cu 2021, in timp ce exporturile spre Turcia au explodat cu 120%. Datele publicate separat de Trade Data Monitor arata ca exporturile de sampanie dintre Turcia spre Rusia au crescut cu 182% in 2022.

Cetatenii rusi sunt liberi sa calatoreasca spre Emiratele Arabe Unite si tarile vecine din Golful Persic. Prezenta turistilor rusi ar putea avea un impact asupra vanzarilor de sampanie in regiuni precum Golful Persic, a spus presedintele Uniunii Producatorilor de Sampanie (UMC), David Chatillon.

Uniunea Europeana a impus un embargou privind exporturile de produse de lux spre Rusia, dupa invadarea Ucrainei. Insa embargoul se aplica numai produselor care costa mai mult de 300 de euro iar deseori o sticla de sampanie costa mai putin. In paralel, pentru unele state care au inregistrat o crestere a importurilor de sampanie este posibil ca produsele sa fie re-exportate spre Rusia, sustine Trade Data Monitor, un furnizor de date privind schimburile comerciale cu sediul la Geneva.

Rusia, care in anul 2021 a fost a 13-a cea mai mare piata mondiala pentru exporturile de sampanie, a scazut pe locul 38 in anul 2022, dupa ce livrarile s-au redus cu peste 80%. Producatorii francezi au livrat aproximativ 435.000 de sticle de sampanie spre Rusia in 2022, comparativ cu peste 2,3 milioane in 2021. SUA, Marea Britanie si Japonia au fost cei mai mari consumatori internationali de sampanie.

Potrivit lui David Chatillon, este posibil ca unele livrari de sampanie spre Rusia sa fii continuat pana la invadarea Ucrainei. Chiar daca Comite Champagne nu a impus un embargou la export, organizatia nu a primit solicitari de la producatori pentru certificate de origine pentru livrarile spre Rusia, dupa debutul invaziei, a adaugat Chatillon. Producatorii au evitat exporturile spre Rusia din motive ce tin de logistica, asigurari si plati dar si pentru a-si proteja reputatia, sustine Chatillon.

Explozia exporturilor spre tarile din Golf, inclusiv spre Qatar care a gazduit Cupa Mondiala la fotbal in noiembrie si decembrie, este posibil sa reflecte si o revenire a turismului in aceasta regiune , a adaugat Chatillon.

Per total, vanzarile de sampanie frantuzeasca au depasit in 2022 pragul de sase miliarde de euro, in conditiile in care livrarile totale, atat in Franta cat si in strainatate, au crescut cu 1,6%.

In fiecare an, aproximativ 310 milioane sticle de sampanie frantuzeasca, care beneficiaza de o indicatie geografica strict controlata, sunt vandute in intreaga lume in timp ce alte peste un miliard sunt stocate in pivnite, in asteptarea momentului adecvat pentru a fi savurate.