Ministrul Agriculturii: Suma alocata Romaniei pentru sprijinirea fermierilor este derizorie

Suma de 10 milioane de euro alocata Romaniei pentru spijinirea fermierilor afectati de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie si am cerut comisarului pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
“Am sustinut la Consiliu, in discutia cu comisarul european pe agricultura, ca suma este mica pentru Romania. Este o suma derizorie. Acesta ne-a explicat constrangerile pe care le are, justificand ca decizia Comisiei a fost sa acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totala de criza de 450 de milioane de euro. O suma foarte mica pentru nevoile celor sase tari, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia si Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdata acestea sunt sumele. Insa eu am solicitat sa revizuiasca formula de calcul si s-a convenit ca se va analiza impreuna cu expertii romani stabiliti inca din data de 26 septembrie 2022, in frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana”, a precizat Petre Daea.
Oficialul MADR sustine ca aceasta a fost propunerea discutata luni, 20 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, propunere care va fi inaintata celor 27 de state membre pentru aprobare in cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023.
“Teoretic nu este batuta in cuie. Este propunerea lor, e posibil sa o revizuiasca, dar e posibil sa nu o faca. Eu am transmis ca nu suntem de acord si am cerut aceasta revizuire, iar comisarul a aprobat. Sper ca, incepand de astazi si in zilele urmatoare, sa se lucreze la analiza obiectiva. Decizia finala se va lua pana pe 30 martie, dar indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, sa aloce pe acest mecanism de sprijin o suma echivalenta cu cea primita. Deci, daca primim 10 milioane de euro mai putem da inca 10 milioane de euro de la bugetul de stat”, a adaugat seful MADR.
Acesta a precizat ca a fost primul ministru din Consiliul de Ministri care a ridicat problema activarii rezervei de criza la intalnirea pe care a avut-o cu comisarul pentru Agricultura pe 26 septembrie. “I-am explicat care sunt consecintele razboiului din Ucraina privind cerealele importate in Romania, afectand grav fermierii romani care n-au putut sa valorifice productia obtinuta si mentinerea pe stoc a cerealelor si lipsa de lichiditati pentru executarea lucrarilor specifice. Lunar, din octombrie 2022 am ridicat aceasta problema la Consiliul de Ministri. In luna ianuarie, la reuniunea Consiliului, impreuna cu Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia si Slovacia, am prezentat o informare cu privire la situatia pe care o au fermierii din tarile aflate in proximitatea conflictului. Comisarul a asigurat ca va activa rezerva de criza, prezentand in mod special situatia extrem de dificila din Romania”, a aratat Petre Daea.
Comisia Europeana a anuntat luni ca doreste sa recurga la o rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, in valoare totala de 56,3 milioane de euro, finantata din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea “pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase” venite din Ucraina “si limitarea impactului dezechilibrelor pietei”.
Astfel, a fost propusa alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar Romaniei 10,05 milioane de euro. In plus, CE autorizeaza cele trei tari sa dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.
Saptamana trecuta, mai multe organizatii ale fermierilor au solicitat un mecanism real de sprijin al fermierilor, in urma tranzitului cerealelor din Ucraina, in conditiile in care suma de 10 milioane de euro, compensatia de la Comisie, nu acopera prejudiciul cauzat. “Fermierii romani refuza aceste sume derizorii, in semn de protest”, au sustinut reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro.
In replica, ministrul Agriculturii a transmis ca nu poate refuza niciun cent de la Comisia Europeana, pentru ca “orice ban adus in tara este binevenit”, chiar daca sunt nemultumiri pentru ca suma este foarte mica.
“In conditiile in care eu lupt pentru fiecare cent de la Uniunea Europeana, cum sa renunt la o suma, fie si ea foarte mica? Orice ban adus in tara este binevenit, altii n-au adus niciun cent. Sigur, este o nemultumire. Dar, repet, orice ban adus in tara in sprijinul fermierilor este binevenit”, a punctat seful de la Agricultura.
De asemenea, Daea a subliniat ca intalnirea cu comisarul a fost una a “responsabilitatii si atitudinii corecte”, reiterand ca nu a intarziat niciodata in privinta transmiterii documentelor asa cum a fost acuzat in ultima perioada in spatiul public, mai ales ca demersurile pentru acest sprijin au inceput inca din luna septembrie a anului trecut.
“A fost o intalnire a responsabilitatii si atitudinii corecte pe care ministrul Agriculturii a avut-o tot timpul in dialog cu Comisia Europeana. N-am intarziat niciodata in in privinta transmiterii documentelor, pentru ca am vazut foarte multe interpretari, inclusiv ca nu am negociat. Nu a fost nicio negociere pana acum. Am discutat in septembrie, am intervenit in fiecare luna, in octombrie, in noiembrie, in decembrie si in ianuarie, doar in februarie nu s-a tinut Consiliu si acum am avut aceeasi interventie, socotind ca e nevoie de un sprijin mai mare. Toti au plecat nemultumiti, intrucat sumele sunt mici fata de situatia concreta pentru fiecare tara in parte, iar trei dintre aceste tari n-au primit niciun cent. Repet, i-am spus comisarului ca e gresita formula de calcul, care ascunde adevarul si deformeaza realitatea, motiv pentru care i-am solicitat sa revizuiasca impreuna cu expertii romani asa cum am stabilit in data de 26 septembrie”, a adaugat Petre Daea.
Nu in ultimul rand, oficialul roman a transmis ca ajutorul de la Comisia Europeana va fi dat numai fermierilor care au produs cereale si le au pe stoc, nu si comerciantilor.
“Vreau sa transmit ca sprijinul in bani de la Uniunea Europeana si cu cel din tara se vor acorda numai fermierilor care au produs cereale si le au pe stoc. Doar fermierul care a produs cereale si le are pe stoc, in niciun caz comerciantilor”, a adaugat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.