Agricultura

Avertisment: Europa s-ar putea confrunta cu o seceta grava vara aceasta

Europa se indreapta anul acesta catre o seceta comparabila cu cea din vara anului 2022, iar ploile din saptamanile urmatoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii exceptional de calde si uscate care s-a incheiat, a avertizat intr-un raport Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, transmite agentia EFE.

Conditiile generale de seceta deja sunt intrunite in Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elvetia, majoritatea insulelor mediteraneene si regiunile din Romania si Bulgaria de la Marea Neagra, semnaleaza documentul.

In raport se avertizeaza de asemenea ca aproape tot sudul si vestul Europei sunt afectate de anomaliile substantiale de umiditate din sol si de diminuarea debitului raurilor dupa o iarna deosebit de calda si uscata.

‘Prognozele sezoniere arata o primavara mai calda fata de medie in toata Europa, in timp ce prognozele de precipitatii se caracterizeaza de o incertitudine si variabilitate spatiala sporite. Vor fi necesare o supraveghere atenta si planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care in prezent prefigureaza riscul de a fi critic in resurse hidrice’, mai semnaleaza acelasi raport.

Lipsa precipitatiilor deja provoaca ingrijorare in sectoare precum furnizarea apei, agricultura si productia energetica, si a inceput sa fie observata chiar odata cu venirea primaverii o diminuare a debitelor raurilor in regiunea peri-alpina din cauza reducerii severe a fluxului de apa generat de dezghet.

Pe de alta parte, ‘recoltele si vegetatia la inceputul sezonului nu au fost deocamdata afectate, dar situatia ar putea deveni critica in lunile urmatoare daca anomaliile de temperatura si precipitatii persista in primavara’, se subliniaza in raportul JRC.