Analiza

Hunedoara: Mortalitate de 20% peste iarna in familiile de albine, cauzata de un parazit

Aproape 20% din familiile de albine din judetul Hunedoara au murit, pe perioada iernii, din cauza infestarii cu parazitul Varroa jacobsoni, situatia fiind prezenta, in special, la apicultorii care nu au efectuat tratamentele la timp impotriva acestui acarian.

Potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara, o parte dintre apicultorii afectati au apreciat, in vara anului trecut, ca au familii de albine suficient de puternice, motiv pentru care au minimalizat importanta tratamentelor impotriva acestui daunator, iar peste iarna au suferit pierderi mari.

“Din pacate, avem probleme la nivel de judet, si nu numai. Anul trecut a fost o infestatie mare cu Varroa jaconsoni. In timpul verii, unii apicultori au sustinut ca nu exista infestatie, ca familiile sunt foarte puternice. Tratamentele au fost minimalizate sau au inceput tarziu. Au disparut foarte multe familii de albine, pe timpul iernii. Din estimari, cam 20% din familiile de albine au murit”, a declarat vicepresedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.

El a aratat ca este nevoie de aplicarea urgenta de tratamente la familiile de albine infestate, mai ales ca problemele pricinuite de parazit pot continua sa apara si in luna aprilie. Chiar daca temperaturile de afara nu sunt cele mai bune, apicultorii pot folosi o serie de benzi pe care le introduc in stup, astfel incat albinele sa se atinga de ele.

“Este nevoie de aplicarea tratamentelor, chiar si acum. Trebuie atentie si utilizarea unor benzi speciale pentru tratament, in stup. Prin atingere, albinele isi mai revin. Ceea ce a mai ramas din familiile de albine trebuie unificate si facute tratamentele”, a recomandat vicepresedintele ACA Hunedoara.

Asociatia ofera consultanta pentru apicultori in alegerea si aplicarea tratamentului impotriva parazitului.

Varroa jacobsoni este un acarian care se hraneste cu hemolimfa (sangele) albinelor, ceea ce duce la slabirea si moartea acestora.

In judetul Hunedoara sunt circa 1.000 de apicultori.