Zootehnie

APIA elibereaza adeverinte pentru crescatorii de animale care vor credite bancare

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat eliberarea de adeverinte pentru solicitantii schemei de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si nebancare ce au incheiat conventii cu APIA.

Schema este reglementata de HG nr.1179/2014 si este aferenta perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023, conform unui comunicat al APIA.

Pentru anul 2023, APIA a incheiat conventii cu institutiile bancare si nebancare, respectiv cu doua fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni in sprijinul fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente.

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea initiala de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor, aferenta perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023.

Prin adeverinta se confirma valoarea de 85% din valoarea ajutorului determinat, aferent cererii initiale pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023. Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita solicitantului.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maxim 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor.

Dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, in conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sunt stabilite conditiile privind incheierea conventiilor dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate.

In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

Pana in prezent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat Conventii cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si cu CEC Bank, BCR, Banca Transilvania, Creditcoop si OTP.

In perioada imediat urmatoare va fi finalizata semnarea conventiilor cu urmatoarele institutii bancare si nebancare care doresc sa acorde credite in vederea finantarii activitatilor curente ale solicitantilor: Alpha Bank, BCR Social Finance IFN, Eximbank, First Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen, Unicredit si Vista Bank.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei, la adresa: www.apia.org.ro, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.