Micile restaurante pot folosi aplicatia InfoCons pentru a-si crea noile meniuri

Aplicatia gratuita InfoCons ajuta micile restaurante sa identifice informatiile de pe etichetele ingredientelor regasite in retete, avand o baza de date cu peste 3 milioane de produse, informeaza Organizatia pentru Protectia Consumatorilor – InfoCons.
Totodata, aplicatia InfoCons afiseaza alertele pentru produsele alimentare, in vederea asigurarii ca produsele folosite nu afecteaza sanatatea consumatorilor.
‘Prin scanarea codului de bare de pe produsele agroalimentare, Aplicatia Gratuita InfoCons arata direct pe telefonul mobil in limba selectata, informatii cu privire la: ingredientele din produsul scanat; valorile nutritionale (cantitatea de sare, acizi grasi, zahar si calorii); numarul si tipul aditivilor alimentari insotiti de o descriere explicita; numarul si tipul alergenilor regasiti in produsul scanat; calculator in care se poate insera cantitatea de produs consumata pentru a afla instant cantitatea de sare si zahar, numarul de calorii; posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor’, se arata in comunicatul InfoCons.
Potrivit sursei citate, dupa scanarea etichetelor, produsele componente ale unor retete pot fi salvate in sectiunea ‘Produse Salvate’ si vizualizate ori de cate ori este nevoie. Un preparat poate fi realizat prin scanarea etichetelor produselor tip ingrediente, iar prin salvarea acestora in lista de ‘Produse Salvate’ si, respectiv, printr-o simpla bifare a produselor, se vor afisa informatii precum numarul total de E-uri, cantitatea totala de zahar, sare si calorii.
De asemenea, aplicatia InfoCons afiseaza si alertele rapide pentru produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene. Astfel, restaurantele au acces direct si transparent la alertele pentru produsele alimentare actualizate zilnic si insotite de detalii precum: denumire produs, tara vizata, gradul de risc, originea produsului, data la care intra alerta in vigoare.
Aplicatia InfoCons este gratuita si poate fi descarcata pe IOS, Android si Huawei.
Restaurantele si unitatile de alimentatie publica trebuie sa afiseze, incepand de miercuri, 15 martie, ingredientele, aditivii alimentari, dar si declaratia nutritionala in meniuri, conform Ordinului 201/2022 al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).