Legislatie

Europarlamentar: Romania primeste de la UE cea mai mica suma pentru compensatii

Romania va primi cea mai mica suma din compensatiile acordate de Comisia Europeana pentru fermierii afectati de importurile de cereale din Ucraina, comparativ cu Polonia si Bulgaria, dar vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii romani, sustine prim-vicepresedintele PNL, Dan Motreanu.

“Sunt dezamagit de modul in care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensatiilor pentru fermierii romani afectati de importurile de grane din Ucraina. Din primele informatii, tara noastra va primi cea mai mica suma, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeste 30 de milioane de euro si Bulgaria, care primeste 16 milioane de euro. Toata responsabilitatea pentru modul in care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazeaza pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei tari. Romania este in mod clar dezavantajata, avand in vedere ca prin tara noastra a trecut cea mai mare cantitate de grane din Ucraina”, a scris, pe Facebook, Dan Motreanu.

El considera ca lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor, intrucat fermierii romani sunt dezavantajati de concurenta cerealelor provenite din Ucraina.

“Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii romani. Recent, am solicitat Comisiei Europene, impreuna cu colegul meu Daniel Buda, masuri pentru sprijinirea producatorilor romani de cereale. Ni s-au alaturat colegii din grupul PPE Romania si o serie de eurodeputati din statele invecintate. Chiar zilele acestea, am obtinut promisiunea sprijinului pentru fermierii romani, din partea presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la intalnirea de la grupul PPE. Sustinerea politica pentru tara noastra este fara echivoc. Insa, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnica sunt atributii care revin Ministerului Agriculturii”, a punctat Motreanu.

Potrivit sursei citate, cerealele din Ucraina se vand la preturi mai mici in Uniunea Europeana, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Pe de alta parte, exporturile fermierilor romani au scazut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grau.

“Nu exista suficiente capacitati de stocare in statele membre iar cantitatea de cereale blocata in regiunile de granita provoaca o competitie neloiala. Exporturile fermierilor romani au scazut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grau, iar pretul unei tone de grau a scazut cu peste 100 de euro.

Fermierii din Romania, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Bulgaria si Republica Moldova nu pot valorifica productia lor la preturi care sa acopere costul de productie, cu atat mai putin sa genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. In aceste conditii, fermierii nu isi mai pot continua munca”, a aratat prim-vicepresedintele PNL, Dan Motreanu.

Acesta a transmis ca Romania a ajutat si ajuta poporul ucrainean greu incercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului granelor ucrainene pe teritoriul tarii noastre, dar in acelasi timp, “trebuie sa aparam interesele fermierilor romani”.

Sase tari est-europene (Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Ceha, Slovacia) au solicitat la Consiliului Ministrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles, solutii pentru a compensa pierderile fermierilor suferite din cauza importurilor de cereale si oleaginoase ieftine din Ucraina.

Romania, ca principal exportator de cereale din bazinul Marii Negre al UE, a fost afectata puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbari semnificative in comertul cu cereale si a permis ca volume importante de marfuri sa intre in tara fara controale fitosanitare.

Potrivit Asociatiei Clubul Fermierilor Romani, in anul 2022 fata de anul 2021 s-au inregistrat importuri de cereale si plante tehnice din Ucraina, astfel: 1,02 milioane tone porumb, 640.000 tone grau, 650.000 tone floarea soarelui si 370.000 tone rapita.

Romania s-a transformat astfel din exportator in importator de produse agroalimentare.

Exporturile romanesti au fost extrem de reduse, graul fiind la nivelul de 2,1 milioane tone, porumbul la nivelul de 0,38 milioane tone, rapita si semintele de floarea-soarelui la 0,1 milioane de tone fiecare dintre ele, au transmis reprezentantii organizatiei agricole.