Retail

Retailerii sunt obligați ca, pe langa produsul marca proprie, sa afiseze la raft si un brand concurent

Interesele producatorilor locali si ale fermierilor din lantul de aprovizionare agroalimentar, dar si cele ale consumatorilor vor fi mai bine protejate prin regulamentul privind practicile comerciale neloiale aprobat recent de Guvern, sustin reprezentantii Consiliului Concurentei.

Acesta interzice o serie de clauze contractuale si stabileste procedurile de investigare si solutionare a sesizarilor privind practicile neloiale ale marilor comercianti, dar si amenzile pentru incalcarea legii.

‘Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lantul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop sa ofere protectie producatorilor si sa asigure o relatie corecta cu marii comercianti. Contractele dintre comercianti si furnizori incheiate inainte de data intrarii in vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel ca incurajam fermierii, antreprenorii si retailerii sa ne sesizeze atunci cand constata nereguli’, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Regulamentul clarifica termenii si expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale si reglementeaza procedura de solutionare a sesizarilor, etapele pentru efectuarea investigatiilor, identificarea abaterilor, precum si modalitatile constatarii si, dupa caz, sanctionarii acestor practici. De asemenea, sunt detaliate modalitatile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, impreuna cu care Consiliul Concurentei a elaborat regulamentul.

Printre clarificarile aduse de regulament se numara interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate), in timp ce remizele (reduceri pentru vanzarile superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential) si risturnele (reduceri de pret calculate asupra tranzactiilor realizate cu acelasi tert, pe o perioada determinata) sunt permise doar daca valoarea acestora nu depaseste 20% din cea a produselor agroalimentare facturate intre cumparator si furnizor.

Mai mult, se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumparator, care nu poate depasi 5% din valoarea incasata de furnizor. Asadar, asa-numitele ‘taxe de raft’ nu vor putea fi mai mari decat valoarea mentionata.

In plus, magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare daca au trecut mai putin de 30 de zile si sunt obligate sa afiseze la raft, pe langa produsul marca proprie, cel putin o marca a unui producator concurent, iar conditiile de comercializare trebuie sa fie similare. De asemenea, sunt permise platile pentru publicitatea si marketingul produselor, dar si cele pentru suportarea oricaror reduceri cu titlu promotional, daca sunt negociate anterior.

Alte clarificari pe care le aduce regulamentul vizeaza cifra de afaceri anuala a companiilor implicate, dar si faptul ca un cumparator va putea solicita, la momentul inceperii negocierilor, o declaratie pe proprie raspundere de la furnizor, ce va constitui anexa la contract, pentru a verifica incadrarea in pragul cifrei de afaceri.

Amenzile aplicabile pentru incalcarea legii vor varia intre 250.000 si 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale intr-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. In cazul in care compania recunoaste fapta, amenda se poate reduce cu un procent intre 1% si 25%.

‘Vom monitoriza cu atentie impactul aplicarii legii si regulamentului si, daca este cazul, vom propune Guvernului si Parlamentului ajustari ale legislatiei, dupa ce ne vom consulta cu partenerii sociali si Comisia Europeana’, a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.

In prezent, autoritatea de concurenta lucreaza la elaborarea instructiunilor de individualizare a sanctiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar (81/2022), instructiuni care vor fi supuse adoptarii in cel mai scurt timp.

Consiliului Concurentei a discutat constant cu partile implicate in lantul de aprovizionare agricol si alimentar, fiind organizate intalniri atat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si cu reprezentati ai asociatiilor in domeniu.

Potrivit sursei citate, regulamentul de aplicare a 81/2022, ce a fost aprobat recent prin Hotarare de Guvern, vizeaza protejarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse agricole si alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale si inlaturarea inegalitatilor privind puterea de negociere a furnizorilor si cea a cumparatorilor.