Food

Spaniolii platesc un pret record pentru paella din cauza scumpirii uleiului si orezului

Spaniolii au platit luna trecuta mai mult ca niciodata pentru paella (-unul dintre cele mai renumite preparate din bucataria traditionala a Spaniei-n.r.), dupa ce preturile la ulei de masline, orez si legume au crescut vertiginos, transmite Bloomberg.

Costul ingredientelor de baza necesare pentru a gati felul de mancare emblematic al Spaniei a crescut cu 19,1% fata de luna februarie a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica din Spania.

Comparativ, indicele general al inflatiei in Spania a inregistrat o crestere de doar 6%. Insa, in cazul paella, preturile au fost influentate de faptul ca pretul uleiului de masline a crescut cu 33,5% in ritm anual, in timp ce legumele si legumele s-au scumpit cu 23,6% iar orezul cu 21,2%.

Preturile produselor alimentare au continuat sa creasca rapid chiar si dupa ce Guvernul de la Madrid a redus taxele pentru produsele de baza, la inceputul anului. Potrivit Ministerului Economiei, scaderea productiei de fructe si legume, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, precum si cererea externa puternica, a stat la baza cresterii preturilor.