Food

Guvernul creste accesul producatorilor agricoli la finantare

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care va creste accesul la finantare europeana al producatorilor agricoli si al celor care isi desfasoara activitatea in industria alimentara.

‘Aprobam o ordonanta de urgenta care nu face altceva decat sa asigure cadrul legal pentru a creste pana la 2,8 miliarde de euro absorbtia fondurilor europene. Sunt bani care vor fi valorificati prin instrumentul de redresare al Uniunii Europene, complementar celorlalte mecanisme europene de sprijin pentru agricultura si, practic, din discutiile pe care le-am avut si cu care am fost de acord, nu facem altceva decat sa crestem accesul la finantare al producatorilor agricoli si al celor care isi desfasoara activitatea in industria alimentara’, a spus premierul.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat ca proiectul prevede implementarea instrumentelor necesare pentru a fluidiza, din punct de vedere administrativ si financiar, atragerea finantarilor.

‘In plus, in acest act normativ introducem acel mecanism juridic prin care sa autorizam AFIR-ul ca agentie de management, pentru a putea accesa fondurile europene destinate independentei energetice pe acel culoar de modernizare din fondurile de modernizare. Intr-un cuvant – suntem in pasul juridic necesar in asa fel incat implementarea sa se faca la timp si absorbtia sa fie in totalitate’, a mentionat el.

Nicolae Ciuca a subliniat importanta echilibrarii balantei comerciale, mentionand ca este vorba despre un obiectiv prioritar mai ales in sectorul agricol si al industriei alimentare.

‘Exista potential si premise consolidate sa reusim acest obiectiv. Nu zic si nu pot sa-mi asum ca se va intampla in 2023 sau in 2024, pentru ca necesita investitii si o abordare politica cat se poate de consistenta si asumata la nivelul intregii coalitii si, asa cum am discutat pana in momentul de fata cu liderii partidelor din coalitie, exista, deja, demersuri intreprinse si dispozitii catre structurile de specialitate, astfel incat sa venim cu programe, cu politici in acest sens, astfel incat sa realizam acest deziderat’, a spus premierul.

Conform notei de fundamentare, prin ordonanta de urgenta se creeaza cadrul legal necesar pentru absorbtia si derularea fondurilor europene alocate din EURI pentru care contributia nationala este zero si pentru a creste absorbtia din FEADR si FEPAM, pana la un cuantum total de peste 2,84 miliarde de euro.