Norofert raporteaza afaceri in crestere cu 36%, pentru 2022

Norofert, principalul producator de inputuri organice din Romania, raporteaza pentru 2022 afaceri in crestere puternica fata de anul precedent, veniturile din exploatare ale grupului ajungand la 77,35 milioane lei, in crestere cu 58% fata de perioada similara a anului 2021. Cifra de afaceri consolidata a atins 70,68 milioane lei, in crestere cu 36% fata de 2021.
„Ne mandrim cu investitiile pe care le-am realizat in 2022, primul M&A – o ferma de 1.000 ha si achizitia imobilului unde isi desfasoara activitatea fabrica de la Filipestii de Padure. Punerea in functiune a liniei de ingrasaminte de sol in timp record, dupa intarzieri la livrare, ne-a permis sa demaram productia pentru a onora comenzile din campania de toamna si cea de presales 2023. De asemenea, achizitia terenului si a fabricii de la Filipestii de Padure ne vor permite investitii suplimentare incepand cu anul acesta, iar pe cei 10.000 mp de teren pe care ii avem liberi avem posibilitatea de a scala productia si depozitarea. Mai mult, cifrele ne arata ca marja bruta s-a imbunatatit, depasind din nou 20%”, a declarat Vlad Popescu, Presedintele Consiliului de Administratie.
In 2022, cheltuielile cu materialele au inregistrat o crestere de aproximativ 18 milioane lei, cu 75% mai mult fata de perioada similara din 2021, datorata cresterii vanzarilor de inputuri lichide si solide produse. De notat este si faptul ca toate costurile cu materiile prime si transportul acestora au crescut in decursul anului 2022, din cauza tulburarilor de fluxuri logistice cauzate de razboiul din Ucraina si presiunea inflationista din piata.
Cheltuielile cu personalul au stagnat la nivelul anului 2021, in comparatie cu cresterile de vanzari pe care Norofert le-a avut in 2021, fapt datorat si externalizarii procesului de vanzari si intermediere, in special pentru zonele tarii in care acoperirea cu forta de vanzari proprie nu era suficienta. Cash-flow-ul companiei a cunoscut o imbunatatire fata de 2021 si o diferenta foarte mare vs. 2020, datorata cash-flow-ului pozitiv care a caracterizat anul 2022.
Creantele au cunoscut o scadere cu 5,86% in comparatie cu finalul de an 2021 ca urmare a unei bune gestionari a acestora si transformarea lor in cash inainte de termen prin factoring si scontari de BO. De asemenea, Norofert S.A. a folosit creante in valoare de aproximativ 15 milioane lei pentru a garanta imprumuturile bancare destinate achizitiei fabricii de la Filipestii de Padure precum si liniei de credit de 2 milioane euro, ambele contractate cu EximBank S.A.
Pe o piata a produselor fitosanitare si ingrasamintelor ecologice apreciata la 10-12 milioane de euro, Norofert detine o cota de piata aproximativa de 30%, estimata prin raportarea numarului de hectare de cultura ecologica pentru care necesarul de fitosanitare / ingrasamant ecologic a fost acoperit de vanzarile Norofert la numarul total de hectare de cultura agricola pe care se aplica inputuri ecologice.
Desi perspectivele pentru 2023 nu par a fi foarte optimiste din cauza presiunii pe pretul cerealelor pus de exportul masiv al Ucrainei, instabilitatii politice si a riscului climatic, managementul companiei isi pastreaza totusi increderea ca agricultura va arata din nou rezilienta, asa cum a facut-o si in anul 2022. Cu toate acestea, filosofia de crestere pentru 2023 va fi una de consolidare, neasumare de riscuri si stabilitate in ceea ce priveste parcursul in piata. Investitiile mari finalizate in 2022 au ajutat la consolidarea pozitiei companiei si au pus bazele unor cresteri sanatoase in anii urmatori, iar continuarea investitiilor inca in derulare confirma dorinta de crestere a companiei.