Bauturi Uncategorized

BASF Romania lanseaza editia 8 a competitiei Povesti cu Vinuri Romanesti

BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, continua traditia si lanseaza cea de-a 8-a editie a concursului Povesti cu Vinuri Romanesti, destinat viticultorilor mici si mijlocii din Romania.

Prima editie a competitiei a avut loc in 2016 si, inca de atunci, anual, tot mai multi viticultori mici si mijlocii se alatura concursului Povesti cu Vinuri Romanesti. Astfel, in fiecare an, numarul cramelor inscrise in concurs, dar si al vinurilor, a crescut. Daca in 2016 Povesti cu Vinuri Romanesti a avut 240 de vinuri participante, pentru anul acesta organizatorii se asteapta sa aiba peste 350 de vinuri provenind de la 100 de crame distincte.

„Romania se numara printre cei mai mari producatori de vin din lume, conform OIVV, avand o productie anuala de 4,62 milioane de hectolitri in 2022, potrivit ultimelor date. Din volumul total, cca. 60% este produs de viticultorii mari, cu suprafete de peste 100 de hectare. Insa, viticultorii mici si mijlocii castiga tot mai mult teren si, de la an la an, produc vinuri cu o calitate tot mai ridicata. Tocmai din acest motiv, chiar de la lansare, competitia Povesti cu Vinuri Romanesti a fost gandita sa sprijine aceasta categorie de crame in demersul lor de a crea vinuri de calitate cu ajutorul celor mai noi tehnologii de protectie a culturilor”, a declarat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions Romania.

Reprezentantul companiei a subliniat ca, asa cum o arata si datele oficiale, producatorii mici si mijlocii se confrunta cu o competitie acerba din partea principalilor jucatori de pe piata. Acestia exploateaza suprafete mari si au acces la o retea de distributie la scara larga, atat in retail, cat si in HoReCa. Tocmai din acest motiv, producatorii medii si mici au nevoie de sustinere pentru a se face vizibili pe piata de profil.

„Povesti cu Vinuri Romanesti ofera participantilor posibilitatea ca vinurile pe care le produc sa fie analizate, fara niciun cost, de o comisie formata din membri ADAR, ce utilizeaza normele sistemului international de evaluare stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV). De asemenea, premiile in valoare totala de 20.000 de euro oferite castigatorilor reprezinta un sprijn pentru acestia”, a mai spus Mario Tomšić.

Pana la editia lansata in acest an, Povesti cu Vinuri Romanesti premia trei categorii – vinuri albe, rosii si rosé. Incepand cu 2023, BASF lanseaza si sectiunea vinurilor spumante, care se va desfasura doar in cadrul etapei nationale. In cazul acestei categorii vor fi luate in considerare spumantele din intreaga tara, fara a exista o limita a suprafetei cultivate cu vita de vie. Producatorii vor putea inscrie toate tipurile de spumante – alb si rosé, brut, semi-brut sau extra-brut. Pentru aceasta categorie, premiul oferit de organizator va fi, ca si in cazul vinurilor, in valoare de 5.000 de euro.

Pentru vinurile albe, rosii si rosé competitia se va desfasura in 4 etape regionale, urmate de etapa finala in care vor intra 36 de finalisti (cate 3 castigatori pentru fiecare tip de vin din fiecare regiune). Astfel, vor exista jurizari separate pentru regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania si Banat, Oltenia si Dobrogea.

Concurs de creativitate pentru studenti
In contextul in care an de an vinurile finaliste sunt promovate intr-un catalog dedicat, BASF lanseaza in acest an un concurs de design al copertii acestei brosuri. Acesta se va adresa in principal studentilor de la facultatile de design si arte care au implinit varsta de 18 ani. Juriul va fi format din specialisti din domeniu, precum profesori de la facultatile de arta sau design si ilustratori. Marele castigator va fi anuntat in cadrul etapei finale a editiei din acest an, premiul fiind in valoare de 2.000 euro.

Dincolo de concursul destinat vinurilor locale, BASF continua si traditia competitiei dedicate etichetelor de pe sticlele de vin. Acest concurs se desfasoara pe pagina de Facebook a companiei, utilizatorii platformei avand posibilitatea de a vota cea mai frumoasa eticheta din fiecare regiune, dar si din marea finala.

Piata locala de vinuri, caracterizata de cresterea constanta a calitatii
In ceea ce priveste evolutia pietei locale de vin, reprezentatii companiei se asteapta la o crestere constanta a calitatii vinurilor produse local si in acest an, mai ales in ceea ce le priveste pe cele aromate si semi-aromate.

„Pentru acest an, ne asteptam la o serie de vinuri cu un grad alcoolic mai ridicat decat la primele editii ale concursului, datorita acumularilor de zahar ridicate in contextul climatic al ultimilor ani, dar si la prezenta vinurilor bio in competitie. Desi acest trend este inca la inceput si numarul de producatori pe acest segment este inca redus pe plan local, este evident interesul pentru aceasta nisa”, a afirmat Robert Baicoianu, Director culturi horticole BASF Agricultural Solutions Romania.

Un alt aspect subliniat de acesta este nevoia tot mai mare a vinurilor locale de a se face cunoscute la export. Conform datelor OIVV, chiar daca productia anuala locala, la nivel de 2022, a fost de 4,62 mil. hl, Romania ocupand locul 11 mondial, datele oficiale arata ca doar o mica parte din aceasta ajunge la export.

„Pentru moment, cum Romania este pe locul 14 in lume la consumul de vin per capita (24,6 l de vin/anual) potrivit celor mai recente informatii oficiale, productia locala este aproape integral acoperita de cererea interna. Insa, tot mai multe crame locale se uita si catre pietele externe. Tocmai din acest motiv, jurizarea vinurilor in cadrul unei competitii precum Povesti cu Vinuri Romanesti, alaturi de expunerea pe care o au producatorii in urma participarii la un astfel de concurs, vor avea un impact major in dezvoltarea acestora pe termen lung”, a incheiat Mario Tomšić.

Despre BASF
La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 111.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: produse chimice, materiale, solutii industriale, tehnologii de suprafata, nutritie si ingrijire si solutii agricole. BASF a generat vanzari de 87,3 miliarde de euro in 2022. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la www.basf.com.

Despre BASF Agricultural Solutions
Agricultura este esentiala pentru a pune la dispozitia unei populatii in crestere rapida hrana suficienta, sanatoasa si accesibila, reducand, in acelasi timp, efectele asupra mediului. Colaborand cu parteneri si experti in agricultura si integrand criteriul sustenabilitatii in toate deciziile de business, ajutam fermierii sa aiba un impact pozitiv pentru o agricultura durabila. De aceea, investim continuu in zona de cercetare si dezvoltare, conectand gandirea inovatoare cu actiunile practice din domeniu. Portofoliul nostru cuprinde seminte si trasaturi genetice ale plantelor special selectate, solutii chimice si biologice pentru protectia culturilor, solutii pentru gestionarea solului, sanatatea plantelor, controlul daunatorilor si agricultura digitala. Cu echipe de experti in laboratoare, pe camp, la birou si in unitatile de productie, ne straduim sa gasim echilibrul potrivit pentru succesul fermierilor, al agriculturii si al generatiilor viitoare. In 2022, divizia noastra a generat vanzari de 10,3 miliarde de euro. Pentru mai multe informatii, vizitati www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.