Ambalaje

Sarom Packaging a incheiat anul 2022 cu o crestere de 200% a volumelor de sticla premium livrate

Eforturile la nivel mondial pentru protectia mediului incep sa isi faca simtite efectele, iar piata de productie a ambalajelor din sticla este deja pe un trend ascendent. Numai anul trecut Sarom Packaging, unul dintre cei mai importanti producatori si consultanti de pe piata autohtona, a avut o cifra de afaceri de aproape 41.5M RON, in crestere cu 180% comparativ cu performanta anului 2021.

Anul 2022 a continuat sa aduca provocari multiple in multe domenii, inclusiv in productia ambalajelor din sticla. Contrar tendintelor din alte sectoare de activitate, aici nu lipsa cererii a fost cea care a complicat activitatea.

„Pot spune ca 2022 a fost un an dificil. Asta pentru ca am resimtit efecte intarziate ale pandemiei, cat si pe cele ale contextului politico-economic. Am avut un nou val de cresteri ale costurilor de productie si am fost nevoiti sa gasim metode potrivite pentru a le gestiona. Ceea ce a presupus, in repetate randuri, runde extinse de negocieri cu partenerii nostri producatori de sticla, in special in ceea ce priveste capacitatea tehnica a acestora. Totul, pentru a ajunge sa determinam ce cresteri de preturi sunt cu adevarat justificate si nu speculatii in contextul pietei, spune Jacques-Edouard Savoiu, Managing Director Sarom Packaging.

In conditiile in care in Uniunea Europeana si nu numai se pune tot mai mult pret pe sustenabilitate si pe cresterea ratei de reciclare, piata productiei ambalajelor din sticla a devenit hipercompetitiva in ultimii ani. Sticla este cel mai usor material de reciclat din punct de vedere al eficacitatii, putand fi refolosita in proportie de 100%, iar asta se resimte nu doar in directia reciclarii, ci si a productiei. UE este unul dintre cei mai mari producatori de sticla din lume, productia in anul 2020 fiind de 36,8 milioane de tone, mai bine de 60% dintre acestea fiind folosita pentru realizarea de recipiente.

In aceste conditii reprezentantii companiei sunt de parere ca anul 2022 a fost extrem de problematic din punctul de vedere al acoperirii cererilor pentru sticla standard, axandu-se mai mult pe sticla de specialitate si consolidand trendul de crestere al companiei. Din aceasta perspectiva, au reusit sa dubleze numarul vanzarilor de ambalajele de stica premium si super premium, atat in ceea ce priveste numarul de clienti, dar si veniturile.

„Indepartandu-ne putin de contextul economic, ne-ar fi placut sa putem raspunde solicitarilor de ambalaje de sticla dedicata consumului casnic, B2C. Din pacate am fost nevoiti sa decalam actiunile in acest sens pentru ca intregul volum de sticla a fost prioritizat pentru clientii nostri traditionali, onorand angajamentele fata de acestia”, adauga Jacques-Edouard Savoiu, Managing Director Sarom Packaging In ceea ce il priveste pe 2023, focusul se va concentra insa atat pe cele 2 directii, cat si pe zona de consultanta, astfel incat clientii companiei sa isi poata diversifica canalele de distributie si sa poata acorda o atentie sporita exportului.

„Lucrurile sunt destul de diferite in functie de piata pe care activezi. Daca ne uitam la Occident, dinamica noastra este buna. Cresc solicitarile pentru sticla de calitate superioara, creste constientizarea in privinta potentialului sticlei pentru reciclare si sustenabilitate. In acelasi timp, scade atractivitatea utilizarii ambalajelor din plastic. In ceea ce priveste insa tara noastra, aceste trenduri nu s-au corelat inca cu puterea reala de cumparare a consumatorului final. Oricat si-ar dori producatorii locali de alimente si bauturi sa faca o tranzitie rapida catre sticla, mai este nevoie de timp pentru alinierea la directia din Occident, directie care este insa foarte clara”, mai spune Jacques-Edouard Savoiu, Managing Director Sarom Packaging.

Reprezentantii companiei remarca cum presiunea ultimilor ani se simte si in cererile clientilor, in special a celor din piata vinurilor si spirtoaselor, unde se pune tot mai mult accent pe diferentiere si specializare. Este in crestere numarul producatorilor care isi doresc sa se faca remarcati la raft, la fel cum creste si numarul producatorilor de produse non-alcoolice si alimentare care aleg sa utilizeze recipientele din sticla.

„Un segment din ce in ce mai dinamic este si cel de beauty & personal care. Produsele facute in Romania incep sa capteze atentia consumatorului. Avem game diverse, iar din punct de vedere calitativ cred ca sunt cel putin la acelasi nivel, daca nu chiar superioare celor din Occident. Nu mai exista o bariera de perceptie legata de calitatea cosmeticelor made in Romania. Adoptia sticlei ca ambalaj este accelerata, iar noi incercam sa venim in intampinarea acestor producatori cu un serviciu 360, de la alegerea recipientului si pana la partea de productie si canale de distributie”, conchide Jacques-Edouard Savoiu, Managing Director Sarom Packaging.

Pentru urmatorii 5 ani reprezentantii companiei se asteapta la o crestere semnificativa a solicitarilor pentru productia ambalajelor din sticla corelata cu o crestere a turismului viticol si a sectoarelor conexe.

“In functie de dinamica pietei, in 2023 sunt categorii de produse la care ne asteptam la cresteri de peste 45%” . Cel mai probabil si in 2023 vom avea un trend ascendent al segmentului de ambalaje premium si super premium si o crestere importanta a ambalajelor dedicate alimentelor si bauturilor non- alcoolice.

Si acest lucru ne va premite sa mentinem trendul actual de crestere, iar clientii sa poata beneficia de expertiza noastra si servicii de consultanta in alegerea ambalajelor de stica potrivite pentru business-urile lor”, a concluzionat Edouard Savoiu, Managing Director Sarom Packaging.

DESPRE SAROM PACKAGING
Sarom Packaging a fost fondata in 1992, la initiativa tatalui proprietarilor actuali care a lucrat timp de cateva decenii alaturi de grupul francez de renume in industria sticlei, Saint-Gobain. Compania si-a facut debutul pe zona farma & cosmetice; in 2010, fiii fondatorului Sarom Packaging au revenit din Franta pentru a duce compania la urmatorul nivel prin diversificarea portofoliului de produse si extinderea retelei de distributie.

Jacques-Edouard Savoiu, Managing Director Sarom Packaging, venea cu un background in productia de sticla construit prin activitatea la Verallia Group, un alt mare jucator francez de pe piata de sticla internationala. Paul-Eugène Savoiu, Chief Operating Officer Sarom Packaging, a folosit expertiza economica acumulata in decursul timpului, optimizand continuu operatiuniile companiei, sustinand totodata demersurile privind digitalizarea. Sarom Packaging este o companie de familie, un aspect destul de frecvent in industria ambalajelor de sticla, unde cunostintele dex spre procesul extrem de complex de fabricatie sunt transmise din generatie in generatie. Conducerea companiei pregateste deja a treia generatie de profesionisti din familie pentru continuarea afacerii.