Fermieri romani, in vizita de lucru pentru a intelege modelul israelian de irigatii

Un numar de 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultura mare si horticole din Romania au participat, in perioada 28 februarie – 3 martie, la un schimb de experienta in Israel.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), in parteneriat cu Metzer Romania si Hortintegra.
“Au fost prezenti 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultura mare si horticole din Romania, care impreuna exploateaza o suprafata de 22.000 ha, din care irigata este deocamdata o suprafata de circa 4.000 ha. In urmatorii 5 ani, cele 27 de cooperative au in plan actiuni serioase de crestere sau chiar dublare a acestei suprafete”, se arata intr-un comunicat al UNCSV.
Pe parcursul schimbului de experienta au fost organizate vizite la cooperativa agricola de rang superior Granot, care reuneste 41 de kibutz-uri, integrata pe orizontal si vertical, Kanat- parteneriat public-privat pentru gestionarea managementului riscului in agricultura, Fabrica si grupul Metzer, Institutul de Cercetare Neve Yaar, Institutul Volcani, Banca de gene, 3 ferme, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Israel, Departamentul de Consultanta si Extensie Societatea privata Harod – care gestioneaza apa pentru consum casnic, irigatii si cresterea pestelui, Rimon – compania specializata in proiectarea si implementarea proiectelor ce utilizeaza apa si statia de desalinizare a apei Sorek.
Potrivit comunicatului, principalul scop al acestui schimb de experienta a fost vizitarea si intelegerea sistemului de irigatii din Israel si implicit preluarea tehnologiilor si practicilor descoperite pentru a contribui la obiectivul principal de crestere a suprafetei irigate in Romania.
In Israel, 92% din terenul agricol este detinut de stat si arendat pe 40-50 de ani fermierilor, cu o suprafata de 93% irigata. Cu toate acestea, daca terenul se afla intr-o zona neirigata, fermierul obtine o aprobare de la Guvern, pe care o duce ulterior la institutia care gestioneaza apa, urmand ca in cateva zile sa aiba infrastructura necesara la capul locului.
In zona vizitata exista peste 1.000 de hidranti complet automatizati. De asemenea, se colecteaza apa in mai multe bazine cuprinse intre 250 m3 si 1,5 milioane m3, la baza muntilor. Aici apa este pompata noaptea de la o adancime de -70 m sub nivelul marii la 200 m, in 5 trepte de udare, apoi se iriga in timpul zilei in functie de nevoi.
Sistemele automatizate au fost create in Israel inca din 1971 de catre Motorola pentru a nu-i expune pe fermieri la riscul de a se plimba pe camp in timpul razboiului.
Israelul este numarul 1 in lume in ceea ce priveste reutilizarea apei, cu un procent de 95%.
Acestia folosesc tehnici de ameliorare moderne, au 5 mega statii de salinizare construite, detin singura statie verticala de filtrare prin presiune din lume, iar infrastructura de irigatii din Israel trateaza toata apa utilizata in consumul rezidential si o refoloseste in agricultura, acoperind 80% din necesarul pentru irigat. Mai mult, transporta cantitati de apa si in Iordania, profitul investindu-l in statii de energie solara acolo si cumpara energie ieftina de la ei, se mai precizeaza in comunicat.
UNCSV este Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal care reuneste 51 de cooperative si 867 de fermieri.
Hort Integra este Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Horticol care reuneste 9 cooperative si circa 150 de fermieri.
Metzer este singura companie straina care produce linii de picurare si furtun flexibil de tip Layflat in Romania.