MADR

Daea: Cerealele importate din Ucraina respecta parametrii de calitate

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca cerealele importate din Ucraina respecta parametrii de calitate, cele 8.500 de probe prelevate de ANSVSA dovedind acest lucru.

Ministrul Daea a declarat ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vegheaza in permanenta asupra calitatii produselor care intra pe teritoriul Romaniei.

“Am vorbit cu presedintele Autoritatii Sanitar Veterinare. Spunea ca cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat in Romania, toate aceste probe nu au prezentat depasiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman si consumului de furaje. Autoritatea urmareste zilnic si face control atat prin prelevare de probe in vama cat si la destinatie, stiind unde ajung cerealele sau celelalte furaje”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a explicat ca actualul conflict militar din Ucraina a creat probleme fermierilor romani, intrucat cantitati mari de cereale au ajuns in Romania pe culoarul de solidaritate.

“Noi am facut demersurile necesare. In intalnirea pe care am avut-o cu comisarul european pe probleme de agricultura am staruit asupra acestei situatii. Impreuna cu alte state, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Bulgaria, am prezentat o informare in Consiliul de Ministri cu situatia care exista. Am solicitat comisarului sa activeze rezerva de criza, astfel incat sa ajutam fermierii pentru a trece peste acest moment dificil. Nu este usor de realizat. Pana la urmatoarea sedinta a Consiliului de Ministri sper sa avem un raspuns din partea Comisiei Europene”, a explicat ministrul Petre Daea.