Agricultura

Mii de fermieri au protestat cu tractoarele pe strazile din Bruxelles fata de limitarea emisiilor de azot

Fermierii din regiunea Flandra, nordul Belgiei, au mers vineri cu mii de tractoare pe strazile din Bruxelles, pentru a protesta fata de noile planuri ale Guvernului regional vizand limitarea emisiilor de azot, transmite Reuters.

Politia din capitala Belgiei estimeaza ca aproximativ 2.700 de tractoare au blocat traficul pe strazile din Bruxelles. Multe dintre tractoare aveau afisate panouri pe care erau scrise nemultumirile fermierilor.

‘In forma actuala, acordul privind reducerea emisiilor de azot vor provoca un carnagiu socio-economic’, au avertizat organizatiile fermierilor intr-un comunicat de presa comun, adaugand ca vor ca acordul sa reflecte mai bine perspectivele viitoare pentru sectorul agricol.

‘Suntem convinsi ca ceva trebuie sa se schimbe cu privire la emisiile de azot, dar sectorul agricol nu poate fi tratat in mod diferit de sectorul industrial’, a declarat Leen Engelen, unul dintre fermierii protestatari, referindu-se la unul dintre punctele disputate din noul proiect de lege.

Numarul mare de capete de vite si utilizarea puternica a ingrasamintelor, precum si traficul si constructiile, au facut ca nivelul oxizilor de azot in aerul si apa din Belgia si Tarile de Jos sa fie mai mare decat normele UE si asta ameninta mediul inconjurator.

Planurile care sunt destinate sa limiteze emisiile de azot in regiunea Flandra au provocat o criza la nivelul Guvernului regional, criza care nu a fost solutionata in timpul celor 16 ore de discutii, care au avut loc la inceputul acestei saptamani. Potrivit presei belgiene, ministrul-presedinte al regiunii Flandra, Jan Jambon, ar dori sa ia o decizie finala pana la finele acestei saptamani.

In Tarile de Jos fermierii au refuzat sa coopereze cu Guvernul cu privire la masuri destinate limitarii emisiilor de azot, care ar insemna o reducere semnificativa a septelului din aceasta tara.

Sursa foto: YahooNews