Agricultura

AFIR a selectat proiecte de investitii in exploatatii pomicole in valoare de peste 20 milioane de euro

Un numar de 44 de fermieri au fost selectati in baza punctajului obtinut pentru finantare cu fonduri nerambursabile, in suma de 20,33 de milioane de euro, pentru realizarea investitiilor in propriile exploatatii pomicole, a anuntat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Rapoartele de selectie a cererilor de finantare au fost depuse in perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022 pentru mai multe componente ale submasurii 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole).

Potrivit sursei citate, in urma procesului de evaluare de catre expertii AFIR a solicitarilor de finantare depuse online, 44 de fermieri au fost selectati in baza punctajului obtinut pentru finantare cu fonduri nerambursabile in cuantum total de 20,33 de milioane de euro.

Finantarea va fi acordata prin AFIR pentru realizarea investitiilor in propriile exploatatii pomicole. Astfel, pe componenta achizitia de utilaje pentru recoltare (modernizare exploatatie), Agentia a selectat 40 de cereri de finantare in valoare de 5,26 milioane de euro.

Prin componenta infiintare, extindere, modernizare plantatie, inclusiv conditionare si marketing (ca si componente secundare) vor primi finantare 22 de proiecte, in suma de 14,77 de milioane de euro, iar in cadrul componentei infiintare, extindere sau modernizare pepiniera, inclusiv conditionare si marketing, AFIR a selectat pentru finantare doua proiecte, de 298.000 de euro.

‘Aceste finantari pe care le acordam la final de PNDR 2020 sunt de maxima importanta pentru dezvoltarea sectorului pomicol romanesc. Avem nevoie de fructe de calitate, competitive pe piata europeana, dar nu trebuie sa pierdem din vedere si pepinierele eficiente care sunt o alta necesitate a sectorului. In perioada urmatoare, prin PNS vom avea din nou finantari pentru a sprijini sectorul pomicol. Potentialul tarii noastre trebuie pus in valoare, pentru ca avem capacitatea de a produce mult mai mult si mult mai bine’, a declarat George Chirita, directorul general al AFIR.

Reprezentantii Agentiei mentioneaza ca pragul de calitate lunar aferent celei de-a treia etape a sesiunii anuale 2022 (perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022) a fost de 15 puncte pentru toate componentele.

Pana in prezent, prin submasura 4.1a au fost contractate 513 proiecte de investitii in exploatatii pomicole, in valoare de peste 284 de milioane de euro, arata datele AFIR.