Retail

Lidl restrictioneaza vanzarea de rosii, ardei si castraveti in Marea Britanie

Lidl a devenit ultimul lant de supermarketuri din Marea Britanie care limiteaza numarul de fructe si legume care pot fi achizitionate de clienti, din cauza lipsei de produse proaspete, transmite BBC.

Compania a informat ca a introdus o limita de trei rosii, ardei si castraveti care pot fi achizitionate de fiecare client, din cauza ‘recentei cresteri a cererii’.

Decizia celor de la Lidl este identica masurilor introduse de rivalii Tesco, Aldi, Asda si Morrisons, dupa ce unii consumatori s-au gasit in fata rafturilor goale.

Supermarketurile din Marea Britanie se confrunta cu probleme dupa ce fenomenele meteo extreme au distrus recoltele de legume peste hotare.

Un purtator de cuvant de la Lidl a declarat pentru BBC ca ‘fenomenele meteo extreme din Spania si Maroc’ au afectat cantitatile disponibile de produse necesare la salata.

‘Chiar daca avem o disponibilitate buna in cazul majoritatii magazinelor noastre, din cauza unei cresteri recente a cererii am luat decizia de a limita, temporar, achizitiile de rosii, ardei si castraveti la trei articole pentru o singura persoana. Aceasta ne va ajuta sa asiguram ca toti clientii nostri au acces la produsele de care au nevoie’, a informat Lidl.

Ministrul britanic al Agriculturii, Mark Spencer, urmeaza sa aiba luni o intalnire cu sefii lanturilor de supermarketuri. Obiectivul sau este acela de a ‘afla de la acestia ce fac pentru a reumple rafturile si cum intentioneaza sa evite repetarea situatiei actuale’, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Spre deosebire de Marea Britanie, majoritatea altor tari europene par mai putin afectate de fenomenele meteo extreme din Nordul Africii. Imaginile de pe social media arata ca rafturile magazinelor din Europa continentala sunt in continuare pline cu produse proaspete. Aceasta a dat nastere la speculatii potrivit carora Brexitul este motivul principal pentru care Marea Britanie se confrunta cu aceste probleme de aprovizionare.

Angrosistii, importatorii si retailerii intervievati de BBC spun ca situatia este mai complicata in conditiile in care Marea Britanie se confrunta cu anumite probleme specifice. De exemplu, Marea Britanie are o productie interna mai mica de legume in timp ce in paralel lanturile de aprovizionare cu produse proaspete sunt mai complicate.