Analiza

Graul continua sa se ieftineasca ceea ce anunta noi scaderi ale inflatiei preturilor la alimente

Cotatia graului la bursa de la Chicago a continuat sa scada luni, gratie preturilor mici oferite la graul din Rusia si alte state din bazinul Marii Negre, astfel ca pe ansamblul lunii februarie se prefigureaza cea mai ampla scadere inregistrata dupa luna noiembrie, transmite Bloomberg.

In jurul orei 12.03 GMT, cotatia graului la Chicago Board of Trade a scazut cu 0,5% pana la 7,17 dolari per bushel, cel mai scazut nivel din ultimele cinci saptamani, ceea ce prefigureaza o cadere de 6% pe ansamblul acestei luni.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, este asteptata sa anunte exporturi record in a doua jumatate a sezonului, in timp ce Ucraina vrea sa prelungeasca acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagra pentru un an.

“Graul este supus la noi presiuni in jos din partea ofertelor mici de pret pentru graul rusesc pe pietele de export precum si de pe urma prognozelor meteo care arata precipitatii in cursul acestei saptamani in zona de campie din SUA”, spune Matt Ammermann, manager de risc la StoneX, adaugand ca graul rusesc a castigat mai multe licitatii organizate recent la nivel international, precum cea de saptamana trecuta din Egipt, si ar putea fi oferit din nou la preturi mici la licitatiile care vor avea loc saptamana aceasta, cum este cazul celei din Turcia.

Traderii asteapta sa vada daca va fi extins acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagra, ceea ce va permite exportul de cereale din Ucraina. Acest acord, care a crescut concurenta in randul furnizorilor de grau si porumb, expira in luna martie. Procesul de negociere pentru extinderea acordului a inceput deja.

“Exista sentimentul pe piata ca acordul va fi prelungit in conditiile in care China este cel mai mare importator de cereale care utilizeaza acest canal”, a spus Ammermann.

Pe de alta parte, cotatiile la soia boabe si porumb nu au inregistrat modificari semnificative, fiind sustinute de ingrijorarile privind pagubele provocate de seceta culturilor din Argentina.