Food

Romanii au consumat peste 70 de tone de ciocolata premium in 2022

Consumul de ciocolata premium isi mentine trendul crescator din ultimii ani, iar Romania intra in topul tarilor cu cel mai mare consum de ciocolata premium din Europa, conform datelor furnizate de Leonidas Ciocolata Belgiana, principal importator al brandului pe piata locala.

Reteaua din Romania a vandut peste 70 de tone de ciocolata in 2022, cu 60% mai mult fata de anul precedent. Astfel, Leonidas Dorobanti, cea mai mare ciocolaterie Leonidas din Romania, este pe primul loc in materie de vanzari, cu peste 24.000 de clienti pe an.

Leonidas Romania ocupa locul 6 in Europa, la nivel de vanzari de ciocolata Leonidas, cu o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro in 2022. Astfel piata din Romania devine una tot mai importanta pentru compania belgiana care anul acesta implineste 110 ani de la infiintare. Cu aceasta ocazie, echipa de top management, alaturi de directorul general al Leonidas Bruxelles, Philippe de Selliers, va face prima vizita de piata in Romania.

In ceea ce priveste obiceiurile de consum, lunile februarie si martie sunt printre cele mai importante in materie de vanzari. Acest lucru se datoreaza faptului ca tot mai multi romani aleg martisoarele dulci in locul celor clasice.

Drept dovada, doar in luna februarie a acestui an vanzarile in locatiile fizice Leonidas au crescut cu 20%, in timp ce comenzile pe magazinul online ciocolatabelgiana.ro au inregistrat o crestere de 45%. Acest trend crescator se va mentine cel putin la acelasi nivel si in luna martie.

‘Constatam ca romanii prefera din ce in ce mai mult cadourile din ciocolata de calitate pentru perioada 1-8 Martie. Clientii aleg ciocolata belgiana Leonidas deoarece vor un cadou de calitate, cu ingrediente naturale, proaspete, fara coloranti sau ulei de palmier, care sa contina exclusiv unt de cacao, fara alti inlocuitori” a declarat Ion Codreanu, importator Leonidas in Romania.

Daca ne referim la preferintele romanilor cand vine vorba de ciocolata, lucrurile se schimba de la an la an, iar acestia devin tot mai deschisi spre a incerca arome noi si combinatii surprinzatoare de ingrediente. In anii trecuti asocierile clasice precum ciocolata cu lapte si crema ganache erau preferate, dar inceputul de an a venit cu o crestere a cererilor de praline deosebite, in special cele cu arome fructate.

‘Anul acesta, am observat ca exista o cerere ridicata pentru pralinele aparte, cu gusturi fructate, in culori deosebite, precum pralinele in editie limitate. ‘Manon Ruby’ este o pralina deosebita, iar ciocolata roz este realizata din fructul de cacao rubiniu, umplutura de zmeura oferind un gust dulce-acrisor de care multi clienti s-au indragostit. Pralina ‘Coeur Bleu de Toig este si ea foarte apreciata. Culoarea albastra este naturala, fiind oferita de spirulina, iar crema sa din portocale rosii si goji a atras foarte multi clienti”, a adaugat Ion Codreanu.

Leonidas Ciocolata Belgiana, unul dintre cei doi importatori ai brandului pe piata locala, opereaza in prezent 11 ciocolaterii, dintre care trei in management propriu, in Bucuresti (Leonidas Dorobanti, Piata Constitutiei si Berthelot). Restul locatiilor functioneaza in sistem de franciza, atat in capitala, cat si in Iasi, Cluj, Bacau si Pitesti.

Leonidas Ciocolata Belgiana comercializeaza peste 100 de varietati de praline de cea mai buna calitate si prospetime, realizate din ciocolata cu 100% unt de cacao pur, fara ulei de palmier si doar cu ingrediente proaspete, nu congelate.