Parteneriate

Carrefour si Fundatia WorldSkills lanseaza un proiect de educatie pentru o gastronomie sustenabila

Carrefour Romania si Fundatia WorldSkills Romania, cu sprijinul Fundatiei Carrefour din Franta, lanseaza Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor si profesorilor din invatamantul profesional si tehnic. Prin intermediul acestui proiect, o noua disciplina de studiu va fi introdusa in licee de alimentatie publica, pentru formarea viitorilor profesionisti din Romania, in acord cu principiile si practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplina va imbina notiuni teoretice cu sesiuni de practica in cadrul restaurantelor si firmelor de catering partenere.

„Studierea si practicarea gastronomiei sustenabile sunt importante pentru ca ne ajuta sa intelegem beneficiile alegerii alimentelor locale si de sezon. Aceste alimente sunt mai sanatoase, au un impact mai mic asupra mediului si contribuie la reducerea risipei alimentare, la crearea unei culturi a alimentatiei responsabile si durabile, dar si la promovarea unor practici mai bune in ceea ce priveste alegerea, pregatirea si servirea alimentelor”, a declarat Victor Dumitrache, Program Director, WorldSkills Romania.

„Alimentatia sanatoasa este incorporata in nucleul modelului nostru de afaceri, in timp ce actiunile concrete de reducere a risipei alimentare si grija pentru utilizarea cat mai eficienta a resurselor fac parte din randul preocuparilor noastre zilnice. Ne bucuram ca prin Education for Sustainable Cooking, alaturi de partenerii nostri din WorldSkills Romania si cu suportul colegilor din Fundatia Carrefour Franta, carora le multumim pentru implicare, avem ocazia sa promovam aceste principii si in randul elevilor”, a declarat Alina Gamauf, Membru in Comitetul Executiv, Carrefour Romania.

Proiectul va fi demarat cu o pregatire aprofundata a cadrelor didactice, care va avea loc in perioada mai – iunie 2023, dupa selectia scolilor partenere, si va fi sustinut de catre un expert in domeniul gastronomiei sustenabile. Astfel, incepand cu anul scolar 2023-2024, elevii vor studia noua disciplina de gastronomie sustenabila, sub indrumarea profesorilor si a specialistilor din restaurantele si firmele de catering partenere.

Prin intermediul proiectului Education for Sustainable Cooking vor fi create, totodata, zece Centre de Excelenta in domeniul gastronomiei sustenabile, in cadrul liceelor de specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse pentru activitati practice de formare si curriculum aliniat la nevoile din industrie si la standardele internationale din domeniu. In mod prioritar, va fi urmarit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competentelor necesare si pregatirea pentru integrarea pe piata muncii.

Proiectul isi are finalitatea in Olimpiada Nationala WorldSkills de Bucatari, bazata exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoastere celor care au atins nivelul de excelenta in formarea profesionala si de a sublinia  importanta acestor meserii pentru sanatatea societatii si evidentia valoarea profesionistilor din acest domeniu.

Scolile se pot inscrie in proiect in perioada 27 februarie – 12 martie 2023, prin completarea formularului disponibil la: https://rb.gy/p4l9vm