Agricultura

Agra Asigurari lanseaza un nou produs pentru fermieri

Agra Asigurari isi extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea plantatiilor de afin pe rod sau nou infiintate, cat si pentru plantatiile pomicole nou infiintate, impotriva daunelor produse de riscul de grindina.

In ultimii ani, sectorul agricol a fost tot mai afectat de evenimente meteorologice extreme. Grindina, ploile torentiale, inundatiile si secetele cauzate de schimbarile climatice au condus la scaderea productiei, potrivit datelor Comisiei Europene.

Astfel, prin intermediul noului produs, compania s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achizitiona o polita de asigurare, pe fondul pagubelor cauzate de grindina, fenomen care se manifesta tot mai intens si tot mai rapid, acest fenomen isi face aparitia chiar si in lunile de primavara.

Datele asiguratorului agricol arata ca unele zone protejate cu rachete antigrindina au inregistrat daune considerabile produse de acest fenomen, judetele cele mai afectate fiind Vrancea si Iasi.

‘Grindina este un fenomen din ce in ce mai frecvent, iar evolutia imprevizibila si intensitatea sa afecteaza de la un an la altul sectorul agricol din Romania. Ne dorim sa fim cat mai aproape de fermieri si sa ii sprijinim sa-si protejeze culturile pentru a avea posibilitatea de a-si continua afacerea chiar si in momentele critice. Tocmai de aceea ne ajustam si imbunatatim periodic paleta de produse, precum si metodele de evaluare pentru fiecare risc si cultura in parte’, a declarat Horia-Adrian Lupu, directorul general Agra Asigurari.

Pentru plantatiile pomicole pe rod, compania asigura rodul plantatiilor de afin impotriva grindinei, fermierul avand obligativitatea de a asigura intreaga suprafata plantata cu aceeasi cultura sau specie, chiar daca soiurile sunt diferite.

De asemenea, pentru plantatiile pomicole nou infiintate sau de arbusti fructiferi care nu sunt pe rod, fermierul trebuie sa asigure intreaga suprafata plantata cu aceeasi cultura sau specie.

In plus, asiguratorul are flexibilitate in stabilirea sumei asigurate, cu un plafon de 100.000 lei/ha, ce poate fi suplimentat in functie de soi si tipul de cultura. Pentru riscul de grindina fransiza reprezinta 15% din suma asigurata pe suprafata daunata.

Polita de asigurare pentru plantatiile de afin pe rod poate fi subventionabila prin Submasura 17.1, program prin care fermierii isi pot recupera de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale pana la 70% din componenta eligibila a primei de asigurare.

Un beneficiu pentru fermieri este modelul eficient de evaluare a daunelor. Astfel, perioada de timp din momentul avizarii si pana ce asiguratul isi primeste banii in cont este una scurta, fermierii nefiind nevoiti sa astepte pana la recoltare.

Evaluarea pagubelor produse de riscurile asigurate este transparenta si rapida si se realizeaza de catre o echipa specializata de evaluatori, formata din ingineri agronomi, impreuna cu fermierul. Plata daunelor se realizeaza in maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de dauna pentru plantatiile de afin pe rod.

La final, avizarea daunelor se face digital, fara multa birocratie, online pe website la sectiunea Avizari Daune sau prin intermediul portalului Agra Asigurari. Fermierii beneficiaza acum si de un termen prelungit pana la data de 15 martie 2023 pentru plantatiile horticole.

Compania Agra Asigurari activeaza pe piata din Romania din anul 2016, oferind produsele sale de asigurare si fermierilor locali, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol. Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice.

Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.