Agricultura

Capartis™ – fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si plante tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™.

Principalele boli care afecteaza culturile de rapita, floarea soarelui si soia sunt Sclerotinia spp. – Putregaiul alb si Alternaria spp. – Alternarioza. Bolile apar frecvent in perioada infloritului, mai exact, incepand cu caderea primele petale si pana la scuturarea completa a florilor. Tocmai din acest motiv, se recomanda ca fungicidul Capartis™ sa fie aplicat chiar la inceputul scuturarii petalelor.

Capartis™ este cel mai nou si mai puternic fungicid, special creat pentru a oferi maximum de protectie impotriva acestor boli si nu numai.

O singura lovitura – mai multe boli combatute

Fungicidul Capartis™ este compus din cele mai eficiente substante active intalnite la ora actuala (boscalid si piraclostrobin). Aceste doua substante active au un efect sinergic si totodata foarte puternic in controlul bolilor specifice culturilor oleaginoase, cum ar fi Sclerotinia spp. si Alternaria spp.

Boscalid este o substanta activa cu proprietati translaminare si sistemice de invidiat, iar alaturi de piraclostrobin, care este absorbit rapid in tesutul lipofilic si translocat ulterior sistemic, confera protectie de lunga durata intregii plante.

Efectul de inverzire – semnul sanatatii fitosanitare si al recoltelor bogate

Capartis™, pe langa efectul fitosanitar puternic si de lunga durata, favorizeaza si descresterea emisiei de etilena din planta. In urma aplicarii lui Capartis™, a fost observat un efect pronuntat de inverzire, care aduce cu el productii mai mari si mai calitative.

Cercetarile efectuate au aratat ca, prin aplicarea fungicidului Capartis™, semintele isi maresc MMB-ul, iar silicvele sunt mai putin predispuse scuturarii.

Capartis™ – o solutie antirezistenta

Datorita celor doua substante active cu moduri de actiune diferite, Capartis™ este considerat a fi o solutie viabila pentru impiedicarea aparitiei rezistentei. Piraclostrobin apartine clasei strobilurinelor FRAC 11, care actioneaza asupra respiratiei mitocondriale a celulei fungice. Boscalid face parte din categoria fungicidelor SDHI (carboximine) grupa FRAC 7, ce actioneaza asupra sursei de energie, impiedicand dezvoltarea ciupercii.  Capartis™ reduce riscul aparitiei rezistentei, datorita celor doua substante active care fac parte din doua clase chimice diferite, cu moduri de actiune diferite.

Dozarea si utilizarea fungicidului Capartis™

  • La rapita, Capartis™ se poate aplica de la stadiul de buton verde, pana in faza in care 50% din silicve au ajuns la dimensiunea normala (BBCH 51-75), in doza de 0,6-1 l/ha.
  • La floarea soarelui, Capartis™ se poate aplica inca din stadiul in care inflorescenta nu este vizibila si pana cand semintele din treimea mijlocie a capitolului au culoarea gri sau sunt de dimensiune normala (BBCH 40-75), in doza de 0,5 l/ha, in cazul aplicarii prin doua treceri, sau 1 l/ha, atunci cand se va face o singura trecere.
  • La soia, Capartis™ poate fi aplicat fractionat, in doza de 0,5 l/ha la un interval de 14-21 zile intre tratamente, sau intr-o singura trecere cu 1 l/ha, incepand din fenofaza de butoni florali vizibili si pana la 50% pastai de dimensiune normala (BBCH 51-75).

Prin utilizarea lui Capartis™, plantele sunt protejate de atacul bolilor specifice (Sclerotinia spp. – Putregaiul alb, Alternaria spp. – Alternarioza, Plenodomus spp. – Putregaiul negru, Diaporthe spp. – Patarea bruna-cenusie a tulpinii, Botryotinia spp. – Putregaiul cenusiu si Hyaloperonospora spp. – Taciunele rapitei) si sunt fortifiate si mentinute verzi, pentru a oferi productiile cele mai mari si mai calitative.

https://youtu.be/p9wMtV0vL3o – Capartis in cultura de rapita

https://youtu.be/IaXGU58Vzds – Capartis in cultura de soia

https://youtu.be/QSu-IPhLL-s – Capartis in cultura de floarea soarelui

 

Articol realizat de Adrian Ionescu – Category Marketing Manager Fungicides, Insecticides & Biologicals Corteva Agriscience RO & MD