Agricultura

Agroland Agribusiness raporteaza venituri de peste 60 milioane de lei in 2022

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenoriala romaneasca, parte a grupului Agroland, specializata in vanzarea de inputuri pentru agricultura, raporteaza venituri din exploatare de 63,5 milioane de lei in 2022, o crestere cu 97% fata de 2021, EBITDA de 4 milioane de lei, o apreciere cu 47% si un profit net de 2,3 milioane de lei, o majorare cu 3% comparativ cu 2021.

“In anul 2022, activitatea Agroland Agribusiness a trecut la un nivel superior, atentia noastra fiind axata pe doua linii de activitate – cea traditionala, de vanzare a inputurilor, dar, in acelasi timp, ne-am concentrat si pe trading-ul de cereale. La nivel de clienti, am inregistrat o crestere cu 35% a numarului acestora, pana la 475. In ceea ce priveste cifra de afaceri, cea mai mare crestere a fost inregistrata la fertilizanti, o majorare cu 72% comparativ cu 2021, urmata de activitatea de trading de cereale, care a generat venituri de 16,4 milioane de lei, o crestere de 50 de ori. A treia cea mai mare contributie la venituri a fost adusa de pesticide, 14,6 milioane de lei, o crestere de 12%, urmata de vanzarea de seminte, cu 9,4 milioane de lei, o apreciere cu 35%”, a declarat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

In prezent, domeniul agriculturii din Romania este puternic afectat de razboiul din Ucraina, care a cauzat anul trecut scaderea preturilor la cereale. In acest context, exista o situatie fara precedent in ultimii zeci de ani si anume, existenta unor stocuri uriase de cereale, pe care fermierii au refuzat sa le comercializeze.

Totodata, pe fondul oscilatiei valutare din trimestrul patru al anului 2022, precum si al fluctuatiei preturilor la fertilizanti, care au crescut in trimestrul trei din 2022, dar au scazut semnificativ in cel de-al patrulea trimestru, fermierii au decis sa nu vanda produsele recoltate, limitandu-si lichiditatile. Astfel, in conditiile in care culturile de toamna nu au fost fertilizate la acelasi nivel ca in anii trecuti, creste probabilitatea de a avea productii mai mici in sezonul de recoltat 2023, mai adauga comunicatul citat.

“Domeniul agriculturii din Romania are nevoie de finantare si se confrunta cu un deficit de cash de aproximativ 500 milioane de euro, fata de 2021 din cauza stocurilor de cereale nevandute. Ultimul trimestru al anului 2022 a venit cu multe provocari pentru zona de agribusiness si a trebuit sa ne confruntam si sa gestionam situatii unice, de care nu ne-am mai lovit pana in prezent. Cu toate acestea, experienta echipei ne-a ajutat sa pastram relatiile cu partenerii nostri, atat furnizori, cat si fermieri, si chiar sa incepem dezvoltarea de parteneriate pe care le anticipam a fi profitabile si de lunga durata”, a adaugat Florin Radu.

Pe parcursul anului trecut, compania a finalizat un proiect important privind dezvoltarea de noi genetici pentru mai multe tipuri de grau. Rezultatul proiectului a fost urmat de promovarea si comercializarea sub sigla Agroland Agribusiness a unor soiuri de seminte obtinute in urma unui program de selectie al Institutului Agricol Osijek din Croatia. Totodata, in ultimul trimestru din 2022, Agroland Agribusiness a lansat trei noi produse din categoria biostimulanti si nutritia plantelor.

Actiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti incepand cu data de 15 iunie 2021 si se tranzactioneaza sub simbolul AAB. In prezent, compania are o capitalizare de piata de aproximativ 33 milioane de lei.