Agricultura

Fermierii din Transilvania, indemnati sa cultive din nou sfecla de zahar

Asociatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar ‘BETA’ din Ludus, formata din aproximativ 300 de fermieri din judetele Mures, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Harghita, Covasna si Brasov, sustine ca acum, dupa preluarea fabricii de zahar de catre doi antreprenori romani, salvarea societatii depinde exclusiv de fermieri si a facut un apel la acestia sa inceapa sa cultive din nou sfecla de zahar.

‘Dupa 1 an de zile, fabrica de la Ludus a fost salvata de la demolare. Din pacate, fermierii nu au avut banii necesari achizitionarii si cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potential financiar si idei, isi propun sa reinvie cultura sfeclei de zahar in Transilvania. Contractarea a demarat la sfarsitul saptamanii trecute. Pretul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, incepe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este sustinuta si de o subventie substantiala, dubla fata de anii trecuti.  Fermierii sunt incurajati/rugati sa cultive sfecla de zahar. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Sa avem/producem zahar romanesc’, transmite Asociatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar ‘BETA’ Ludus intr-un comunicat de presa.

La inceputul lunii februarie, Asociatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar ‘BETA’ a salutat preluarea fabricii de zahar de la Ludus de catre doi antreprenori romani, dupa ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achizitia fabricii si pentru investitiile necesare repornirii.

‘Aceasta tranzactie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenta, care, de mai bine de un an, a fost inchisa. De la momentul in care compania franceza Tereos si-a anuntat intentia de a vinde fabrica si, mai ales, in ultimul an, cand  au facut public faptul ca daca pana la sfarsitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzactia atunci va fi deschisa procedura de insolventa a fabricii, Asociatia a facut demersuri sustinute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat incheierea unui Protocol cu cei doi investitori romani, care a condus la salvarea fabricii de la faliment si, totodata, va contribui la repornirea productiei zaharului in fabrica in acest an. Ne bucuram ca putem sa continuam activitatea de cultivare a sfeclei de zahar in zona Mures, ca salariatii fabricii isi vor pastra locurile de munca  si zaharul de la Ludus va fi din nou pe piata romaneasca’, aratau fermierii grupati in Asociatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar ‘BETA’ Ludus.

Asociatia BETA sustine ca cei aproximativ 300 de fermieri din judetele Mures, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Harghita, Covasna si Brasov care o compun cultiva anual sfecla de zahar pe o suprafata de circa 7.000 – 8.000 de hectare.