Food

Sunt anuntate noi majorari de preturi pe masura ce magazinele si furnizorii vor transfera costurile

Cumparatorii din intreaga lume vor plati mai mult pentru alimente in acest an comparativ cu anul trecut, potrivit retailerilor, firmelor de bunuri de consum si investitorilor, exceptand situatia in care preturile materiilor prime vor scadea sau tendinta de tranzitie la marcile proprii ale magazinelor, mai ieftine, se va accelera, transmite Reuters.

De mai mult de un an, retailerii si producatorii bunuri de consum sunt blocati in negocieri dure cu privire la preturi, frictiunile incepand in 2021 din cauza blocajelor provocate de COVID-19 pe lanturile de aprovizionare. Intre timp disputa s-a agravat ca urmare a costurilor mari la materii prime si energie, cresterea preturilor la produsele de baza, de la paine si pana la lapte si carne, agravand o criza a costului vietii in Europa.

In primele trei saptamani ale acestui an, britanicii au platit cu 16,7% mai mult pentru alimente, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit firmei de cercetare Kantar. In SUA, indicele produselor alimentare, care include si mesele acasa dar si la cafenele si restaurante, a crescut cu 10,4% in anul 2022.

Mark Schneider, directorul Nestle, cel mai mare producator de alimente din lume, a declarat saptamana trecuta ca grupul elvetian va fi nevoit sa majoreze si mai mult preturile produselor alimentare in acest an, pentru a contracara costurile mai mari de productie pe care nu le-a transferat inca in totalitate asupra consumatorilor.

‘Investitorii vor plati o prima pentru companiile care vor demonstra ca au puterea de stabili preturile in portofoliul lor de produse, fara a afecta in mod negativ volumele si cota de piata’, sustine Jack Martin, manager la Oberon Investments.

Marjele marilor producatori de bunuri de consum au fost reduse de costurile mai mari cu imputurile timp de aproape un an in conditiile in care pretul ingredientelor, precum grau si ulei de floarea soarelui, a explodat dupa invadarea Ucrainei.

Unilever anunta inca din luna octombrie ca ritmul de crestere a preturilor a atins un nivel record de 12,5% in trimestrul al treilea. Nestle si Danone urmeaza sa anunte si ei rezultatele anuale la finele acestei luni.

Tineke Frikkee, manager la Waverton Investment Management, se asteapta ca Unilever sa majoreze preturile in 2023, chiar daca o va face selectiv. ‘Ultimul anunt facut de Unilever a fost unul clar ca ar prefera sa vanda mai putine produse la preturi mai mari, sa mentina preturile sub cele ale competitorilor si sa castige cote de piata’, a spus Frikkee.

Producatorii de bunuri de consum vor continua sa majoreze preturile pana cand isi vor recupera profitabilitatea, sustine si Bruno Monteyne, analist la Bernstein. ‘Singurul lucru care poate opri asta sunt consumatorii care vor incepe sa se orienteze, mai rapid, spre marcile proprii ale magazinelor si daca preturile la materii prime vor continua sa scada si atunci nu va mai fi nevoie de majorari de preturi’, a spus Bruno Monteyne.