Bauturi

Statul francez subventioneaza cu 160 mil. euro transformarea vinului in alcool industrial

Franta intentioneaza sa cheltuie pana la 160 de milioane de euro pentru a rezolva problema surplusului de vin, prin transformarea vinului in alcool industrial, a anuntat Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite AFP.

In pofida secetei si caniculei de anul trecut, butoaiele cu vin sunt pline iar viticultorii se intreaba unde vor pune recolta urmatoare pentru ca francezii beau din ce in ce mai putin vin. ‘De la 130 de litri pe an pe cap de locuitor, in urma cu 70 de ani, am ajuns acum la 40 de litri’, subliniaza Jerome Despey, secretarul general al sindicatului agricol FNSEA.

In conditiile in care Franta este al doilea producator mondial de vin, dupa Italia, viticultorii francezi au cerut ajutorul statului pentru a transforma vinul excedentar in alcool pentru industrie, sectorul farmaceutic sau industria cosmetica.

Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca este gata sa mobilizeze 160 de milioane de euro in 2023, jumatate fonduri europene si jumatate credite nationale, pentru a finanta o campanie de distilare a vinului in alcool industrial, pentru a distruge excedentele viticole si a frana tendinta de scadere a preturilor.

La Bordeaux, viticultorul Didier Cousiney spune ca aceasta suma este suficienta doar pentru a ajuta fiecare viticultor timp de cateva luni, avand in vedere ca ajutorul va fi repartizat la nivel national. In crame avem ‘cantitati suficiente pentru a acoperi comenzi timp de 24 de luni’, a spus Didier Cousiney.

La randul sau, Jerome Despey, secretarul general al sindicatului agricol FNSEA, a apreciat ca suma anuntata de Ministerul francez al Agriculturii ar trebui completata pana la 200 de milioane de euro si a pute fi distilata o cantitate cuprinsa intre 2,5 si 3 milioane de hectolitri de vin.

De asemenea, viticultorii francezi cer ajutorul statului pentru defrisarea viilor excedentare, in ideea redimensionarii suprafetelor cultivate cu vita de vie cu asteptarile actuale ale pietei. De exemplu, Didier Cousiney estimeaza ca cel putin 15.000 de hectare de vie trebuie defrisate in regiunea Bordeaux pentru ca efectul sa se resimta, iar viticultorii cer despagubiri de 10.000 de euro pentru fiecare hectar de vie defrisata.

Ultima campanie de distilare a excedentului de vin a fost organizata in Franta in anul 2020, pentru a elimina surplusul creat ca urmare a scaderii consumului de vin dupa ce pandemia de Covid-19 a inchis restaurantele si barurile.