Delloite: Companiile din sectorul de bauturi risca amenzi de minim 20.000 de lei

Producatorii si importatorii de bauturi care nu se inscriu, pana pe data de 28 februarie 2023, in baza de date a administratorului Sistemului de Garantie Returnare (SGR) risca amenzi intre 20.000 si 40.000 de lei, dar si pierderea dreptului de a-si vinde produsele pe piata din Romania, se arata intr-o analiza publicata de Deloitte Romania.
‘(…) dincolo de aceste aspecte organizatorice, companiile care sunt obligate sa se inroleze in acest sistem se confrunta cu o serie de provocari financiare, fiscale si juridice legate de conformarea la reglementarile in domeniu. In primul rand, producatorul sau importatorul de produse din categoriile vizate trebuie sa se inregistreze in baza de date a administratorului, pana la data de 28 februarie 2023, ceea ce inseamna ca, pana la acea data, va trebui sa finalizeze documentatia necesara in acest scop. Cei care nu se inregistreaza risca o amenda intre 20.000 si 40.000 de lei si pierderea dreptului de a isi vinde produsele pe piata din Romania. Dupa inregistrare, compania va semna un contract cu administratorul SGR si va plati un tarif de administrare stabilit de catre acesta. In paralel, compania in cauza va trebui sa identifice si sa marcheze produsele din gama sa in ambalaje SGR si sa analizeze impactul financiar-contabil legat de plata garantiei de 0,5 lei/ambalaj, tinand cont inclusiv de decalajul de timp dintre plata garantiei, catre SGR, si recuperarea acesteia. Nu in ultimul rand, toate entitatile implicate trebuie sa pastreze o evidenta privind ambalajele SGR si sa isi ajusteze fluxul operational-logistic pentru aceste ambalaje’, sustine Adrian Teampau, director in cadrul Deloitte Romania.
Potrivit acestuia, demersul este laudabil, ‘dar presupune un efort administrativ important pentru companiile afectate, astfel ca acestea trebuie sa isi pregateasca cu atentie documentatia necesara si sa analizeze cu grija impactul financiar si fiscal al intregii proceduri’.
SGR reprezinta un parteneriat intre mediul privat si statul roman, cu scopul de a imbunatati rata de reciclare a deseurilor de ambalaje, ce trebuie sa devina complet functional pana la finalul lunii noiembrie 2023.
Sistemul presupune plata, de catre consumator, a unei garantii de 0,5 lei/ambalaj pentru bautura cumparata si recuperarea acesteia, pe loc, in momentul in care returneaza ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti in cadrul magazinelor, fara a fi conditionat de prezentarea bonului fiscal. De asemenea, cumparatorul nu va fi obligat sa returneze ambalajul in magazinul din care a cumparat bautura.
Garantia se va aplica produselor, precum bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase, in ambalaje de unica folosinta (nereutilizabile) din plastic, sticla sau aluminiu, cu volumul cuprins intre 0,1 si 3 litri.
Compania RetuRO a devenit administratorul Sistemului de Garantie Returnare din Romania, printr-o Hotarare de Guvern, emisa pe 24 august 2022.
Anterior, pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, anunta ca a fost aprobata alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului roman, cu o pondere de 20%, in actionariatul societatii care va gestiona SGR si a subliniat faptul ca le-a transmis asociatiilor din cadrul societatii ca este inacceptabil termenul de un an si jumatate pentru implementarea acestui sistem in Romania.