Zootehnie

40.000 de crescatori de vaci de lapte primesc subventie de 73 de euro pe cap de animal

Executivul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul de crestere al bovinelor, in anul 2022, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, cu o valoare estimata de 217,756 milioane de lei (44 milioane de euro).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap de animal pentru un efectiv estimat de 602.740 capete.

Valoarea totala care poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 250.000 euro, precizeaza MADR.

Perioada de depunere este de 30 de zile lucratoare, incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, iar termenul de plata este 31 decembrie 2023.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt crescatorii care detin vaci de lapte, respectiv intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, dupa caz, precum si persoanele juridice.

“Prin acordarea acestei scheme de ajutor, suntem alaturi de crescatorii de bovine ce au fost afectati de situatia dificila din Ucraina, iar aceste momente grele pe care le traverseaza zootehnia pot fi depasite prin sustinerea vacilor de lapte. Sa fim increzatori in posibilitatile noastre si sa actionam impreuna pentru dezvoltarea acestui sector deosebit de valoros! Avem un act normativ extrem de important, care vizeaza 40.000 de fermieri, cei care sunt crescatorii de vaci de lapte, al caror sprijin prin bugetul statului se ridica la 44 de milioane euro”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Conditiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie sa le indeplineasca sunt: detinerea a minimum 10 capete de vaci adulte cu exceptia celor din UAT-urile din zona montana care detin minimum 5 capete vaci adulte, cu varsta maxima de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, in exploatatie cu cod ANSVSA, inregistrate in baza nationala de date (BND), producerea si valorificarea laptelui in perioada 1 august – 31 decembrie 2022.