Agricultura

In SUA, fermierii mizeaza puternic pe porumb in 2023, in pofida riscurilor

Fermierii americani intentioneaza sa majoreze suprafata cultivata cu porumb in 2023, mizand pe pretul scazut al ingrasamintelor necesare pentru culturile de porumb, si spera ca vor obtine o recolta buna dupa ce seceta de anul trecut a dus livrarile de porumb american la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, transmite Reuters.

Planurile fermierilor pentru urmatorul sezon au fost facute chiar daca se inmultesc semnele de intrebare cu privire la evolutia cererii, la care se adauga si faptul ca preturile la soia boabe le-au depasit pe cere la porumb la finele anului trecut. Cu toate acestea, interviurile cu fermierii arata ca increderea lor in cea mai importanta cultura agricola a SUA nu a suferit modificari.

O recolta buna de porumb pentru cel mai mare exportator mondial, cumulata cu o cerere mai modesta pe masura ce economia mondiala incetineste, ar pute cobori si mai mult preturile la o marfa utilizata atat la productia de biocombustibil cat si ca nutret pentru animale. Pretul porumbului a scazut deja dupa ce anul trecut a urcat la maximumul ultimilor zece ani, dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia in urma cu un an.

‘Vom miza puternic pe porumb si probabil vom avea cea mai mare suprafata cultivata din ultimii ani’, spune Brandon Hunnicutt, care lucreaza o suprafata de 900 de hectare in apropiere de Giltner, statul Nebraska. Potrivit acestui fermier, bugetul alocat pentru culturile din 2023 prevede ca aproximativ 90% din suprafata de teren sa fie alocata pentru porumb, comparativ cu 55% in 2022. Hunnicutt a mentionat increderea in randamentul culturilor de porumb drept principalul motiv al pariului mare pus pe aceasta cultura in 2023.

Analistii de la S&P Global Commodity Insights prognozeaza ca fermierii americani vor insamanta aproximativ 36 milioane de hectare cu porumb in 2023, cu 2,2% mai mult decat in 2021, in timp ce suprafata insamantata cu soia boabe va creste cu doar 0,6%.

In mod normal, fermierii americani alterneaza culturile de soia boabe cu cele de porumb, pentru a mentine sanatatea solului. Dupa ce anul trecut au dat preferinta culturilor de soia, in conditiile in care pretul ingrasamintelor a explodat, anul acesta multi fermieri americani par hotarati sa aloce cea mai mare parte din terenurile lor pentru culturile de porumb.

‘Ar fi nevoie de ceva extraordinar pentru a reorienta spre alta cultura o suprafata atat de mare de teren’, spune Scott Metzger, fermier din statul Ohio.

Cu toate acestea, este posibil ca productia de porumb din acest an a SUA sa aiba dificultati in a-si gasi un cumparator dupa ce va incepe recoltatul, in luna septembrie. Datele publicate de Departamentul american al Agriculturii arata ca dupa incheierea campaniei de recoltare din 2022, exportatorii au incheiat contracte de vanzari pentru doar 24,03 milioane de tone de porumb american, cu 43% mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Luna trecuta, autoritatile de la Washington au dat publicitatii cele mai recent prognoze privind exporturile de porumb pentru intregul an 2022, respectiv 48,9 milioane de tone, cu 19,8% mai putin decat in estimarile initiale din luna mai 2022.

Pe piata interna, consumul de porumb al SUA pentru anul agricol 2022/2023 este estimat la 304,5 milioane tone, cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani. Acest lucru se datoreaza in principal reducerii cererii pentru nutreturi, in conditiile in care efectivele de bovine din SUA au coborat la cel mai mic nivel de dupa 1962 iar epidemia de gripa aviara a devastat efectivele de pasari.

Cu toate acestea, dupa ce seceta de anul trecut a facut ca livrarile de porumb sa coboare la cel mai scazut nivel de dupa 2013, fermierii spera ca preturile isi vor reveni in lunile urmatoare.