Inovatii biodegradabile in ambalarea produselor alimentare

Capacitatea ambalajului de a mentine integritatea unui produs, eliminand in acelasi timp si riscul de contaminare incrucisata, a determinat cresterea constanta a importantei acestui element in politicile de vanzare a produselor alimentare.
Odata cu depasirea crizei pandemice, atentia consumatorului se indreapta din nou spre problemele de mediu asociate adesea cu ambalarea necorespunzatoare a alimentelor si bauturilor. Expertii observa in comportamentul consumatorilor o tendinta interesanta: se ia in calcul atat siguranta alimentara, cat si impactul asupra mediului al produselor achizitionate.
Astfel, ambalajul trebuie sa echilibreze nevoile producatorului, dar si preocuparile consumatorilor in ceea ce priveste problemele etice, de igiena si de mediu. Cel care intruneste toate aceste conditii, va reprezenta si o modalitate sigura de consolidare a unui brand de produs.
Cercetatorii de materiale de la Universitatea Flinders, Australia, in colaborare cu dezvoltatorul german de biomateriale One-Five au dezvoltat un film bioplastic degradabil, pe baza de extract de alge marine, conceput pentru a inlocui pelicula de plastic utilizata in ambalajele produselor de tip fast-food rezistente la grasimi, pelicula care contine adesea substante chimice problematice, precum PFAS (perfluoroalchilate si polifluoroalchilate).
Alte companii la nivel global au folosit PHA-uri (polihidroxialcanoati – polyesteri produsi in natura de numeroase microorganisme) pentru a produce paie complet biodegradabile. Potrivit unui comunicat de presa recent, BIOLO este prima companie care foloseste cu succes tehnologia PHA pentru a produce nu numai paie, ci si pungi complet biodegradabile. Plasticul este inlocuit de PHA, o alternativa pe baza de plante, certificata TÜV pentru ca este biodegradabila atat in sol cat si in mediul marin, adaptata pentru a fi utilizata atat industrial cat si la scara redusa.
In cautarea unor materiale sustenabile asemanatoare plasticului, cercetatorii de la Universitatea din Alicante, Spania, au dezvoltat un material destinat ambalarii, derivat din deseurile de ananas. Potrivit cercetatorilor, materialul prezinta compusi naturali activi, cu proprietati antioxidante. Astfel, folosirea materialului pentru realizarea recipientelor de ambalare, ajuta la conservarea alimentelor depozitate in acestea, crescandu-le termenul de valabilitate. Scopul final al echipei de cercetatori este obtinerea din deseurile de ananas a unei pelicule comestibile pentru ambalarea produselor din industria alimentara.
Insa pretul obtinerii ambalajelor de acest gen ramane deocamdata ridicat. Pentru perioada imediat urmatoare, nu numai gasirea alternativelor adecvate la plastic va prezenta dificultati, ci si pretul lor pe piata.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Alba