Import/Export

Comisia Europeana sprijina fermierii afectati de importurile de cereale ieftine din Ucraina

Comisia Europeana (CE) va sprijini fermierii afectati de importurile de cereale si oleaginoase ieftine din Ucraina si de faptul ca ei nu mai putut sa-si exporte produsele, a anuntat ministrul Agriculturii, Petrea Daea, precizand ca in Romania au intrat aproape 3 milioane de tone de astfel de produse.

“Acest conflict de la granita Romaniei a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rau, dar nu ne asteptam ca in domeniul agriculturii sa avem si motive de ingrijorare. De aceea, la sedinta Consiliului de Ministri din data de 30 ianuarie, impreuna cu cinci state, cu cinci ministri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia si iata si noi, am prezentat o informare care detalia situatia existenta in tarile aflate in proximitatea conflictului si am ajuns cu totii la concluzia ca este nevoie sa se intervina din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, in asa fel incat sa-i sustina pe fermieri afectati. Sunt fermieri afectati din cauza faptului ca, pe de o parte, n-au putut sa-si exporte cantitatile de produse pe care le-au obtinut, stiindu-se ca in bazinul Marii Negre sunt trei tari importante din punct de vedere al exportului si anume Rusia, Ucraina si Romania”, a precizat Daea.

Pe de alta parte, ministrul a explicat ca din cauza conflictului din Ucraina au fost blocate caile de comercializare, iar cereale au ramas in tara, in timp ce aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns in Romania, la preturi mult mai mici, afectand astfel fermierii autohtoni.
“Au aparut aceste culoare de solidaritate, necesare zic eu, care au permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul Romaniei, dar in acelasi timp si descarcarea unor cantitati importante in Romania, datorita faptului ca preturile au fost convenabile pentru cumparatori. Aceasta cantitate se ridica din evidentele noastre si ale Comisiei Europene, la aproape 3 milioane de tone de cereale si plante oleaginoase. Si din acest punct de vedere interventia pe care noi am solicitat-o devine necesara”, a subliniat seful MADR.
Petre Daea a transmis ca a gasit intelegere la CE precum si din partea comisarului european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, fata de situatia in care se afla tarile care se afla in proximitatea conflictului.

“Spre bucuria noastra si in acelasi timp spre aprecierea pe care am avut-o si o avem fata de dialogul acesta al Consiliului cu reprezentantii Comisiei Europene, respectiv cu comisarul, in acest dialog am putut vedea intelegere, am putut vedea apropierea comisarului fata de situatia in care se afla tarile de care va spuneam si care se afla in proximitatea conflictului. Comisarul, prin interventia domniei sale, a spus clar ca este nevoie sa intervina pentru fermierii din aceste tari. Asteptam raspunsul concret si sunt convins ca el nu va intarzia sa apara”, a adaugat el.

sociatia Clubul Fermierilor Romani sustine pozitia ministrului roman al Agriculturii la Consiliului Ministrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles, privind masurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale si oleaginoase din Ucraina.

Sase tari est-europene au sustinut demersul (Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Ceha, Slovacia) si au solicitat Comisiei Europene solutii pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite si a putea astfel demara campania agricola de primavara. Comisarul European pentru Agricultura a declarat ca isi asuma sa revina in fata Comisiei Europene si a Consiliului cu propuneri concrete pentru activarea mecanismului de compensare din Fondul de Criza pentru Agricultura al UE.

“Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor romani, care se confrunta cu preturi scazute si o concurenta neloiala pe piata. Astfel, cu importuri de porumb, grau, floarea-soarelui si rapita din Ucraina care au totalizat in 2022 circa 3 milioane tone si la preturi mai mici cu 40-100 euro/tona, fermierii romani nu au mai putut sa-si comercializeze produsele, care sunt stocate si determina costuri suplimentare, iar in lipsa vanzarii produselor, inregistreaza dificultati mari in finantarea continuarii activitatii agricole. Prin urmare, este esential sa se ia masuri urgente pentru a proteja agricultorii romani si pentru a asigura o piata corecta si echitabila pentru produsele lor”, sustin reprezentantii Clubului Fermierilor Romani.

Romania, ca principal exportator de cereale din bazinul Marii Negre al UE, a fost afectata puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbari semnificative in comertul cu cereale si a permis ca volume importante de marfuri sa intre in tara fara controale fitosanitare.
Potrivit sursei citate, in anul 2022 fata de anul 2021 s-au inregistrat importuri de cereale si plante tehnice din Ucraina, astfel: 1,02 milioane tone porumb, 640.000 tone grau, 650.000 tone floarea soarelui si 370.000 tone rapita.

Romania s-a transformat astfel din exportator in importator de produse agroalimentare. Exporturile romanesti au fost extrem de reduse, graul fiind la nivelul de 2,1 milioane tone, porumbul la nivelul de 0,38 milioane tone, rapita si semintele de floarea-soarelui la 0,1 milioane de tone fiecare dintre ele, au transmis reprezentantii organizatiei.

“Noi credem ca este necesara o mai buna protectie a producatorilor interni, prin reintroducerea controlului fitosanitar aleator la frontiera, care sa evite introducerea de boli si daunatori noi in Romania si mentinerea unui mediu de afaceri stabil si previzibil pentru fermierii romani. Am lucrat impreuna cu Ministerul Agriculturii la elaborarea unor propuneri de masuri de urgenta pe care Comisia Europeana sa le puna in aplicare. Fermierii au nevoie de sprijin pentru a-si putea continua activitatea”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Romani.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit joi cu tinerii fermieri ce formeaza grupul Agrinnovator, care isi propun sa aduca in atentie importanta si beneficiile digitalizarii agriculturii.