Bauturi

Piata berii din Germania a crescut in 2022, dar nu a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei

O cantitate de 8,8 miliarde de litri de bere a fost vanduta anul trecut de berarii si distribuitorii de bere din Germania, in crestere cu 2,7% sau 232,6 milioane de litri comparativ cu 2021, insa cu toate acestea vanzarile nu au revenit inca la nivelul de dinaintea pandemiei, arata datele oficiale publicate de oficiul federal de statistica, transmite Reuters.

“Dupa scaderile masive din 2020 si 2021, din cauza crizei COVID-19, vanzarile si-au revenit usor pentru prima data in 2022”, a informat Federatia berarilor germani intr-un comunicat de presa.

Responsabile pentru cresterea vanzarilor totale de bere ale Germaniei au fost vanzarile realizate pe piata interna, care au crescut cu 4% pana la 7,2 miliarde de litri. Cu toate acestea, germanii au cumparat anul trecut o cantitate de bere mai mica cu 5% decat in anul 2019.

Exporturile de bere s-au cifrat la 1,5 miliarde de litri, cu 2,7% mai putin decat in 2021 si cu 4,7% mai putin decat in 2019, a subliniat oficiul federal de statistica. In timp ce berarii germani au exportat 805 milioane de litri de bere spre alte state din UE, in crestere cu 7,8%, exporturile spre alte tari au scazut cu 12,4% pana la 716 milioane de litri.

Berea este un produs sezonier, pentru care vanzarile cresc exploziv in timpul lunilor de vara si scad toamna si iarna. Marile evenimente organizate in timpul verii, precum Cupa Mondiala la fotbal, tind sa stimuleze consumul de bere.

“Acest efect a fost in mare parte absent in acest an, in conditiile in care CM din Qatar a fost organizat in timpul iernii”, a precizat Destatis.

In pofida popularitatii berii in Germania, vanzarile sunt pe un trend descrescator, in conditiile in care au scazut cu 7,4% in ultimul deceniu.

Federatia berarilor germani se asteapta ca 2023 sa fie un an dificil, din cauza costurilor ridicate cu materiile prime, energia, produsele intermediare si personalul. “Pe langa costul gazelor si electricitatii, productia de malt si a ambalajelor a devenit semnificativ mai scumpa”, sustin berarii germani. Acestia adauga ca majorarea costurilor se va rasfrange asupra preturilor de consum, iar multe berarii au majorat deja preturile in acest an.