Legislatie

Daea: Este necesara modificarea legislatiei privind etichetarea mierii vanduta in UE

Romania considera necesara si binevenita modificarea legislatiei privind etichetarea mierii comercializata in Uniunea Europeana si va participa activ in procesul de legiferare, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

“Romania, ca prim producator de miere in Uniunea Europeana ce se confrunta cu o serie de greutati privind comercializarea acestui produs, considera necesara si binevenita modificarea legislatiei, in asa fel incat piata sa ofere stabilitate si transparenta. De aceea, rugam Comisia Europeana sa demareze procedura de revizuire a legislatiei privind etichetarea mierii comercializata in UE, pentru a informa corect consumatorii si a contribui astfel la combaterea practicilor inselatoare si dezavantajarea producatorilor europeni de miere, care inregistreaza astfel pierderi financiare importante”, a sustinut seful MADR in interventia sa din cadrul reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit pe tema etichetarii amestecurilor de miere si revizuirea Directivei Consiliului privind mierea (2001/110/CE).

Potrivit sursei citate, revizuirea Directivei miere reprezinta o oportunitate de a imbunatati in mod semnificativ transparenta pietei prin furnizarea de informatii detaliate si utile cu privire la originea mierii si de a restabili astfel increderea consumatorilor.

“In procesul de legiferare, Romania va participa activ fiind convinsa ca raspunde astfel dorintelor legitime atat ale apicultorilor, cat si ale consumatorilor”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Romania a solicitat in repetate randuri, alaturi de alte state UE, schimbarea legislatiei de etichetare a mierii prin indicarea precisa a tarii de origine, indiferent daca aceasta provine din tari UE sau state terte, astfel incat consumatorii sa fie informati in legatura cu provenienta si calitatea mierii.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.