Agricultura

Ce hibrizi de floarea-soarelui au performat in 2022 si ce hibrizi aleg fermierii campania aceasta

Alegerile hibrizilor de floarea-soarelui pentru campania de semanat din aceasta primavara au fost facute, fermierii alegand deja cei mai potriviti hibrizi pentru ferma lor, iar multi dintre ei au ramas fideli hibrizilor Pioneer care le-au oferit anul trecut productii foarte bune.

De aceea, compania Corteva Agriscience prezinta in cele ce urmeaza alegerile catorva fermieri campioni la floarea-soarelui, precum si tehnologiile care le-au asigurat in 2022 productii satisfacatoare.

Gheorghe Gheorghe din judetul Prahova a devenit fermier campion datorita hibridului P64LE162, care i-a oferit o productie de 4.110 kg/ha. El lucreaza 335 ha, iar floarea-soarelui a semanat anul trecut pe 82 ha, dupa cultura de grau. “Cu hibridul P64LE162 semanat pe 36 ha, am obtinut 4.110 kg/ha, iar cu hibridul P64LE99 semanat pe 46 ha, am obtinut 3.402 kg/ha. Dupa recoltatul graului am arat terenul, iar in primavara am intrat cu discul si apoi cu combinatorul, fiecare cate o trecere, iar in timpul semanatului, pe rand, am aplicat ingrasamant triplu 16 – 110 kg/ha, lucrare ce a avut loc in data de 8 aprilie. Am aplicat doua erbicide si un fungicid in stadiul de 4-6 frunze. Apoi la prasit am si fertilizat cu 100 kg/ha de uree, iar ca al doilea tratament am aplicat din nou 6 kg de uree si un foliar si asta a fost tot. Am recoltat in data de 6 septembrie, iar in campania ce urmeaza voi semana 85 ha cu floarea-soarelui si am ales hibrizii P64LE137 precum si P64LE162”, a declarat fermierul.

In cadrul fermei Agroleg Silistraru din judetul Braila, George Dogarescu a semanat hibridul P64LE99 si a obtinut 4.070 kg/ha intr-o zona puternic afectata de seceta, aplicand o norma de udare de 25-30 l/m² prin aspersie cu tamburii. In ferma, planta premergatoare a fost porumbul, astfel ca terenul a fost arat la 30 cm in toamna si a urmat o trecere peste aratura cu grapa cu discuri. In primavara fermierul a aplicat azotat de amoniu prin imprastiere cu MA ul – 100 kg/ha si l-a incorporat cu combinatorul la pregatirea patului germinativ. Semanatul a avut loc in data de 4 aprilie, cu 300 kg ingrasamant de tip complex 20.20.0. In stadiul de 4-6 frunze, cultura a fost erbicidata cu 30gr/ha de Express + Tanos 0.4kg/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate, a mai urmat o erbicidare, aplicarea unui ingrasamant foliar, dupa care s-a aplicat o norma de 25 – 30 l/ m² prin aspersie cu tamburii. In faza de buton floral, s-a aplicat al doilea fungicid, impreuna cu un alt stimulator foliar, iar recoltatul a avut loc in data de 2 septembrie.

In judetul Arges, fermier campion a devenit Dorinel Iancu, cu o productie de 4.000 kg/ha, obtinuta cu hibridul P64LE99. Acesta lucreaza 370 ha, iar floarea-soarelui a ocupat anul trecut 90 ha. “Cultura premergatoare a fost graul, astfel ca am scarificat si apoi am intrat cu un disc greu in toamna, iar in primavara am pregatit terenul in doua treceri cu combinatorul. La finalul lunii martie am semanat si am aplicat ingrasamant 20.20.0 – 200 kg/ha. La prasit am fertilizat din nou, de aceasta data cu azot – 150 kg/ha. Am erbicidat preemergent, apoi am aplicat Express in stadiul de 6 frunze si am aplicat doua tratamente, primul cu fungicid si ingrasamant foliar, al doilea doar cu fungicid. Si aceasta a fost toata tehnologia, nu a fost cazul sa aplic si altceva. Am recoltat la final de august si pot spune ca am fost multumit de productia obtinuta. De aceea, si in aceasta primavara, voi semana P64LE99 pe 40 ha, dar si un hibrid nou din gama Pioneer”, a punctat Iancu.

In cadrul fermei Agro Buzoiesti din judetul Arges, fermieri campioni au devenit si ing. Cornel Serban si George Naie, care au ales hibrizii P64LE162 – 4.000 kg/ha si P64LE99 – 3.900 kg/ha. “Anul trecut am avut floarea-soarelui pe 400 ha, iar cultura premergatoare a fost graul. Am arat terenul in toamna, in primavara am pregatit cu discul si am semanat in a doua decada a lunii martie, atunci am si fertilizat cu ingrasaminte complexe 20.20.0 – 250 kg/ha. In vegetatie am fertilizat cu azot – 220 kg/ha, am efectuat doua treceri cu erbicide, o trecere in preemergenta si una in postemergenta, si am aplicat un fungicid. Nu a mai fost cazul sa aplicam altceva, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august si inceput de septembrie. In aceasta primavara vom semana 460 ha cu floarea-soarelui si pentru ca am fost multumiti de productia obtinuta, jumatate din suprafata cu hibridul P64LE99 si cealalta jumatate cu P64LE162”, a declarat George Naie.

Tot in judetul Arges iti desfasoara activitatea urmatorul fermier campion, Madalin Cirtoc. Acesta lucreaza 400 ha, iar floarea-soarelui a semanat anul trecut 100 ha. A ales doi hibirzi Pioneer, P64LE99 si P64LE162, primul oferindu-i o productie de 3.920 kg/ha, iar cel de-al doilea 3.960 kg/ha. “In functie de sola, cultura premergatoare a fost fie grau, fie porumb, astfel ca terenul a fost arat si apoi pregatit cu discul si combinatorul. Am semanat in perioada optima si am administrat ingrasamant triplu 15, iar in vegetatie, in stadiul de 6-8 frunze, am fertilizat cu uree. Am erbicidat preemergent si apoi am intervenit cu Express, in stadiul de 6-8 frunze am aplicat primul tratament cu ingrasamant foliar, insecticid si fungicid, iar al doilea tratament, la 10-12 frunze, a fost cu fungicid, insecticid si foliar”, a afirmat fermierul. Acesta a mai precizat faptul ca a recoltat la inceputul lunii august si a fost multumit de productia obtinuta, mentionand faptul ca cei doi hibrizi sunt stabili, motiv pentru care ii va alege si anul acesta.

Alexandru Chirita din judetul Calarasi a devenit fermier campion cu hibridul P64LE99, care i-a oferit o productie de 3.820 kg/ha.

Un alt fermier campion la floarea-soarelui este Paul Cocan din localitatea Viisoara, judetul Cluj. Anul trecut a ales hibridul P64LE137 si a obtinut 3.700 kg/ha si a fost multumit de productia obtinuta. “Lucram 1.600 ha, floarea-soarelui am semanat pe 220 ha, dintre care pe 30 ha am avut hibridul P64LE137. Planta premergatoare a fost porumbul pentru siloz, astfel ca am arat in toamna, dupa care in primavara am pregatit terenul cu combinatorul. Am semanat pe 23 martie si am aplicat ingrasamant triplu 16. Am fertilizat si in vegetatie, in stadiul de 6-8 frunze, cu nitrocalcar – 150 kg/ha. Am erbicidat in preemergenta si in postemergenta, iar in stadiul de 2 frunze a fost necesara aplicarea unui insecticid sistemic si un produs pe baza de aminoacizi, deoarece am avut un atac de afide. A urmat aplicarea unui produs pe baza de sulf si un aficid, iar inainte de inflorire am aplicat un insecticid sistemic, un fungicid si un ingrasamant. A urmat recoltatul in perioada 10-15 septembrie”, a precizat fermierul campion.

In judetul Teleorman, fermier campion a devenit Marius Costin Maceaca, care a ales hibridul P64LE137 si a obtinut o productie de 3.400 kg/ha. “Floarea-soarelui am semanat-o dupa cultura de grau, terenul a fost arat in toamna si in primavara pregatit cu combinatorul. In a doua jumatate a lunii martie am semanat, atunci am aplicat si ingrasaminte complexe 20.20.0 – 170 kg/ha. Dupa semanat am erbicidat, in vegetatie am aplicat Express si am fertilizat cu nitrocalcar, in stadiul de 8-10 frunze. Pe o sola de 5 ha, adica unde a fost cazul, am aplicat un fungicid. Doar atat am aplicat anul trecut, a fost o productie buna pentru zona, iar primavara aceasta voi semana hibridul P64LE162”, a punctat agricultorul.