Ambalaje

Leferman (Berarii Romaniei): RetuRo va incheia contracte cu peste 100.000 de operatori economici

Proiectul Sistemului de Garantie-Returnare (SGR) este complex si antreneaza multe resurse, iar administratorul RetuRo va ajunge sa aiba contracte comerciale incheiate cu peste 100.000 de operatori economici, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Julia Leferman, reprezentant al Aliantei Producatorilor de Bauturi din Romania si director general al Asociatiei Berarii Romaniei.

“Este un risc pe care nu il excludem (ca SGR sa fie amanat, n.r.), dar ‘din nou amanat’ nu este o formulare pe care as folosi-o, pentru ca termenul de implementare este cel cu care am pornit dupa ce compania a fost licentiata si deci a intrat in etapa de constructie. Proiectul este complex, antreneaza foarte multe resurse, foarte multi operatori economici. Compania RetuRo va ajunge sa aiba contracte comerciale incheiate cu peste 100.000 de operatori economici, daca luam in calcul producatorii, importatorii, comerciantii, deci operatorii din sectorul HoReCa si apoi tot ce inseamna zona de distributie si transport, ceea ce in esenta presupune un efort foarte mare la nivel logistic si de organizare. Si nu trebuie sa neglijam acest aspect. Etapele de constructie sunt oarecum inlantuite la randul lor. Inregistrarea va fi urmata de o decizie privind infrastructura, de componenta de finantare, implicit comanda materialelor, etapa de constructie si atunci orice intarzieri care pot aparea pe parcurs risca sa puna, intr-adevar, presiune pe acest termen de sfarsit de noiembrie. Lucram cu acest termen si toate energiile se indreapta catre a face posibil ca sistemul sa porneasca la 30 noiembrie. O informare mai clara cu privire la acest termen vom putea avea pe masura ce avansam in cursul acestui an, iar spre jumatatea anului vom sti cu mai multa claritate la ce stadiu de implementare suntem raportat la planul cu care lucram in prezent”, a explicat Leferman.

Sistemul de Garantie-Returnare va deveni functional in Romania incepand cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment, la cumpararea unei bauturi din categoriile apa, bauturi racoritoare, bere, vin sau bauturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plati o garantie de 0,50 lei, care va fi recuperata odata cu returnarea ambalajului.

Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, anunta ca a fost aprobata alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului roman, cu un procent de 20%, in actionariatul societatii care va gestiona SGR si a subliniat faptul ca le-a transmis asociatiilor din cadrul societatii ca este inacceptabil termenul de un an si jumatate pentru implementarea acestui sistem in Romania.

Compania RetuRO Sistem Garantie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garantie-returnare din Romania, printr-o Hotarare de Guvern, emisa pe 24 august 2022.