Legislatie

Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru taierea nucilor fara autorizatie

Toti cei care vor sa taie nucii din propria curte sau gradina si nu au acordul specialistilor in acest sens risca amenzi usturatoare.

Este avertismentul Directiei pentru Agricultura Brasov, care, numai anul trecut, a aplicat amenzi de 20.000 de lei pentru astfel de fapte, transmite agentia de presa Rador.

Nucul si castanul comestibil sunt specii protejate prin lege, astfel ca oricine doreste sa taie un astfel de pom, trebuie sa depuna o cerere in acest sens. Specialistii vor decide, ulterior, daca nucii pot fi taiati sau doar toaletati.

„Indiferent de proprietari, taierea nucilor se face doar in baza autorizatiei – pomii sa fie imbatraniti si sa prezinte ramuri uscate in proportie de 60% din coroana; sa fie amplasati intr-un perimetru unde urmeaza sa se construiasca obiective de interes national sau de interes al comunitatii locale sau sa fie amplasati pe aliniamentele drumurilor nationale si se pune in pericol siguranta circulatiei rutiere. In cazul in care nu se indeplinesc aceste conditii, se recomanda toaletarea copacilor”, a spus directorul executiv al Directiei pentru Agricultura, Claudia David.

In cursul anului trecut, la nivelul Directiei pentru Agricultura Judeteana Brasov au fost inregistrate un numar de 156 de cereri pentru taiere nuc. Au fost autorizate doar 46, pentru diferenta de 110 s-a recomandat toaletarea.

Cei care taie nuci sau castani comestibili fara autorizatie risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.