Agricultura

Mustang™ – erbicidul de referinta in combaterea buruienilor din culturile de porumb si cereale paioase

In Romania, cerealele de toamna ocupa locul 2 ca suprafata cultivata, dupa cultura porumbului. Cultura de cereale paioase este una dintre cele mai sigure culturi, datorita faptului ca aceasta este genetic conceputa pentru a rezista temperaturilor scazute din timpul iernii.

Insa, la fel ca toate celelalte culturi, si cele de cereale paioase si cultura porumbului necesita atentia cuvenita, atat in ceea ce priveste pregatirea terenului, cat si respectarea tuturor verigilor tehnologice, pentru a putea vorbi despre o cultura generatoare de profit.

Compania Corteva Agriscience, liderul detasat pe segmentul de erbicide la cereale paioase, detine in portofoliu cea mai eficace solutie pentru combaterea turitei (Galium aparine) si a musetelului (Matricaria spp.) din culturile de cereale paioase si porumb, respectiv erbicidul Mustang™.

Asa cum am vazut in ultimii ani, conditiile climatice din primavara sunt din ce in ce mai provocatoare pentru fermieri in ceea ce priveste combaterea buruienilor atat din cultura porumbului cat si din cultura de cereale paioase.

Avantajele erbicidului Mustang™ sunt nenumarate, dar cele mai importante pot fi sintetizate astfel:

– aceeasi doza de aplicare la doua culturi diferite;

– combate buruienile dicotiledonate anuale si perene din momentul rasarii pana in stadii avansate de dezvoltare;

– este absorbit de catre buruienile tinta in mai putin de 1 ora de la aplicare;

– efectul de combatere a buruienilor poate fi sesizat in mai putin de 1 zi de la tratamentul cu erbicidul Mustang™.

Mustang™ este un erbicid sistemic utilizat in combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale si perene, avand o eficacitate excelenta in combaterea samulastrei de floarea soarelui si rapita, turitei (Galium aparine) si musetelului (Matricaria spp.) chiar si in stadii avansate de dezvoltare.

Mustang™ combate, de asemenea, peste alte 100 de specii de buruieni cu frunza lata frecvent intalnite in culturile cerealiere, printre care: Amaranthus spp., Ambrosia artemisiifolia, Anthemis arvensis, Atriplex spp., Brassica spp., Centaurea cyanus, Chenopodium spp., Helianthus annuus, Papaver rhoeas, Polygonum spp., Sonchus spp., Stellaria media.

La doza de 0,4 L/ha erbicidul Mustang™ combate in procent de peste 95% buruienile aflate in primele faze de vegetatie. Pentru combaterea buruienilor perene si a celor aflate in stadii avansate de dezvoltare se recomanda doza de 0.6 L/ha.

Produsul se aplica primavara, la temperaturi de peste 5 o C, spre deosebire de produsele standard, care devin active numai de la temperaturi de peste 8 o -10 o C.

In cazul culturii de cereale paioase erbicidul Mustang™ are o fereastra foarte larga de aplicare putand fi folosit de la inceputul infratirii pana la formarea a 2 noduri, cu exceptia culturii de ovaz la care se poate aplica de la infratire pana la formarea primului internod. Este perfect tolerat atat de cerealele de toamna cat si de cele de primavara.

Erbicidul Mustang™ este selectiv pentru hibrizii de porumb. Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene din cultura porumbului, se recomanda sa fie aplicat in stadiul de 4-6 frunze ale culturii.

In situatia in care cultura de porumb este puternic infestata cu buruieni monocotiledonate si cu zarna (Solanum nigrum), sau nu s-au efectuat erbicidari timpurii, recomandare companiei Corteva este combinatia celor doua erbicide Mustang™ la doza de 0.5 L + Principal la doza de 90 g/Ha + adjuvant (Vivolt ® la doza de 250 ml/Ha), cea mai de incredere solutie pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene din cultura porumbului

Erbicidul Mustang™ nu are restrictii in ceea ce priveste culturile postmergatoare, iar in cazul in care cultura a fost compromisa din diverse cauze, se pot semana la doua saptamani de la tratamentul cu erbicidul Mustang™, cereale de primavara, iar dupa patru saptamani, se pot infiinta culturi de porumb sau soia.

Erbicidul Mustang™ are o compatibilitate excelenta, putand fi administrat concomitent cu fungicide, insecticide, o gama larga de graminicide, ingrasaminte foliare.

Articol realizat de Alexandra Maria Petcuci, Category Marketing Manager Erbicide – Romania & Moldova