Food

Investigatii pe piata din SUA, dupa ce ouale au atins preturi record

Autoritatea americana din domeniul concurentei (FTC) ar trebui sa examineze preturile ridicate la oua pentru posibile manipulari de preturi in randul principalilor comercianti, a apreciat un organism care reprezinta interesele fermierilor, transmite Reuters.

Organismele de reglementare din SUA, fermierii si industria agroalimentara au avut numeroase dispute in ultimii ani cu privire la puterea marilor firme din agricultura de a stabili preturile si a obliga consumatorii sa plateasca mai mult pentru produsele alimentare, cum s-a intamplat in 2021 cand pretul carnii de vita a explodat.

Ultimul articol care a provocat ingrijorari sunt ouale, pentru care preturile au crescut cu 138% in ritm anual in luna decembrie, pana la 4,25 dolari pentru un carton cu 12 oua, potrivit datelor oficiale.

Departamentul american al Agriculturii a dat vina pe pandemia de gripa aviara pentru preturile ridicate la oua.

Cu toate acestea, Autoritatea americana din domeniul concurentei (FTC) ar trebui sa se uite si la profiturile record inregistrate de principalele firme care se ocupa cu comercializarea de oua, a apreciat joi organizatia reprezentativa Farm Action intr-o scrisoare trimisa presedintelui FTC, Lina Khan.

Potrivit celor mai recente date, firma Cal-Maine Foods, care controleaza 20% din piata vanzarilor cu amanuntul de oua, a raportat o crestere de 110% a vanzarilor trimestriale si un avans de peste 600% a profitului brut la finele lunii decembrie. Intr-un document remis Securities and Exchange Commission, firma Cal-Maine Foods a mentionat scaderea ofertei de oua la nivel national din cauza gripei aviare drept motivul principal pentru vanzarile sale record.

Productia de oua in SUA a fost cu 5% mai mica in luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 iar in luna decembrie stocurile de oua erau cu 29% mai mici decat la inceputul anului, o scadere semnificativa dar totusi una care nu poate explica preturile record percepute de comercianti, sustine Basel Musharbash, un avocat de la organizatia Farm Action.

‘Vrem ca FTC sa investigheze daca consumatorii sunt victima unei manipulari a preturilor’, a spus Basel Musharbash.

Aproape 58 de milioane de gaini si curcani au fost sacrificate de la inceputul lui 2022, in principal in lunile martie si aprilie, pentru a controla raspandirea virusului gripei aviare, potrivit USDA. La precedenta epidemia de gripa aviara, din 2015, au fost sacrificate 50,5 milioane de pasari.