Agricultura

Terenurile agricole din Maramures s-au scumpit pe fondul extinderii culturilor cu cereale si legume

Pretul terenurilor agricole, inclusiv cele arabile, inregistreaza o crestere usoara de pret pe fondul extinderii culturilor cerealiere si legumicole, a declarat vicepresedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice, Dumitru Rogojan.

‘O mare parte dintre terenuri au fost achizitionate din toamna pentru a pregati culturile, pentru curatare sau intretinere. Cert e ca exista o tendinta majora de extindere a proprietarilor implicati in legumicultura si culturi cerealiere, de a cumpara sau arenda, semn ca piata autohtona cere produse romanesti, iar terenurile agricole devin valoroase, cautate si necesare. Hectarul de teren agricol bun se tranzactioneaza intre 7.000 si 20.000 de lei, acesta fiind de cea mai buna calitate, iar pretul cel mai mic pentru un hectar de teren agricol 3.000 de lei, sigur o suma mica, insa e vorba de terenuri de fanete situate in zone greu accesibile sau greu de intretinut, dar, totusi, bune’, a spus Dumitru Rogojan.

Potrivit acestuia, fermierii se orienteaza sa achizitioneze terenuri agricole din zona de ses sau cele asezate in apropierea cursurile de apa.

‘Fireste, terenurile arabile din zona de ses sunt cautate de cultivatorii grau, secara, orz, ovaz sau lucerna, iar fermierii legumicultori doresc neaparat terenurile situate in vecinatatea cursurile de apa. De ce anume? Pentru a reduce costurile cu irigarea, costuri care in vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fara acces la o resursa de apa, asa se poate explica aceasta tendinta. Partea pozitiva e ca inca se mai gasesc asemenea terenuri in unele sate si comune, insa trebuie pregatite, curatate si pus amendamente pentru a putea cultiva. Favorite raman terenurile agricole din satele asezate de-a lungul raurilor Somes si Lapus, terenuri care s-au folosit in legumicultura si pana-n anul 1989’, a mai precizat Dumitru Rogojan.

Acesta a mai precizat ca exista un numar mic de fermieri care investesc in terenuri cultivate cu grau si floarea soarelui in judetul Satu Mare, insa, acestia detin alte afaceri agricole sau in domeniul agroturismului in judetul Maramures.

O evaluare efectuata in anul 2022 de Centrul de Consultanta Agricola Maramures, indica faptul ca in ultimii 15 ani, fermierii asociati sau individuali de calibru mic, mediu si mijlociu au investit in domeniu de activitate peste 20 milioane de euro.