Romanii au consumat mai multe produse de origine vegetala in 2021

Consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost constituit, in anul 2021, in proportie de 59,8% din produse de origine vegetala si de 40,2% din produse de origine animala, conform cercetarii statistice ‘Disponibilitatile de consum ale populatiei in anul 2021’, realizata de Institutul National de Statistica.
Potrivit INS, cele mai mari ponderi in consumul mediu net zilnic pe locuitor le-au avut: laptele si produsele din lapte (30,8%), legumele si produsele din legume (17,5%), cerealele si produsele din cereale (15,5%), fructele si produsele din fructe (10,8%), cartofii (9,6%) si carnea si produsele din carne (7,3%). Conform sursei citate, aceste sase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor.
In anul 2021 o persoana a consumat, in medie pe zi, 2.345 grame alimente, mai mult cu 52 grame fata de anul precedent, din care: 1.403 grame (+41 grame fata de anul precedent) alimente de origine vegetala si 942 grame alimente de origine animala (+11 grame fata de anul precedent).
Conform INS, calitatea consumului mediu net zilnic este evidentiata prin continutul in calorii si factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Pentru realizarea functiilor vitale, organismul are nevoie de energie (calorii) si factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Producerea de energie necesara organismului uman se realizeaza, in special, prin consumul de glucide si lipide, proteinele avand un rol deosebit in crestere.
Conform unor studii referitoare la nutritie, proportia substantelor nutritive intr-o ratie calorica echilibrata (pentru adultul sanatos) trebuie sa fie de: 10 – 15% (13% in medie) proteine; 25 – 30% (28% in medie) lipide; 55 – 65% (60% in medie) glucide.
Avand in vedere aceste limite, consumul mediu zilnic de calorii pe locuitor in anul 2021 poate fi considerat echilibrat si s-a situat: peste medie la proteine – proportia caloriilor provenite din proteine in consumul mediu zilnic de calorii a fost de 13,6%; peste medie la lipide, depasind limita superioara – proportia caloriilor provenite din lipide in consumul mediu zilnic de calorii a fost de 31,4%; sub medie la glucide – proportia caloriilor provenite din glucide in consumul mediu zilnic de calorii a fost de 55%.
Cercetarea arata ca, in 2021, nu s-au produs schimbari majore ale modelului de consum al populatiei fata de anul precedent. Astfel, consumul mediu anual de produse vegetale continua sa reprezinte componenta de baza a consumului alimentar mediu anual. Se remarca o crestere a consumului mediu anual la unele produse de origine vegetala cu pondere mare in alimentatia populatiei din Romania la: cereale si produse din cereale (in echivalent cereale boabe); cartofi; legume si produse din legume (in echivalent legume proaspete); pepeni; leguminoase boabe; fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete).
Comparativ cu anul precedent, s-a inregistrat scadere la: zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat); grasimi vegetale (greutate bruta).
In ceea ce priveste consumul de produse de origine animala, se remarca atat cresteri cat si scaderi la componentele de baza: cresterea consumului mediu anual de carne, produse din carne si organe comestibile, datorata cresterii consumului mediu anual de carne si produse din carne de porcine; cresterea consumului mediu anual de lapte si produse din lapte; o crestere a consumului mediu anual de oua; o tendinta de crestere a consumului mediu anual de peste si produse din peste; o scadere usoara a consumului mediu anual de grasimi animale (greutate bruta).
Modificarile structurale, fata de anul precedent, se caracterizeaza printr-o crestere a ponderii consumului mediu net zilnic de produse de origine vegetala in defavoarea consumului mediu net zilnic de produse de origine animala.