Agricultura

Insamantarile de primavara ar putea incepe mai devreme, anul acesta

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a declarat ca perspectivele pentru anul agricol 2023 sunt bune, iar în unele zone, avand în vedere temperaturile ridicate, ar putea fi devansate însamantarile de primavara.

Ministrul a subliniat ca este nevoie sa se lucreze intensiv la sistemul de irigatii, tinand cont de schimbarile de temperatura.

‘Pana la aceasta data, se întrezareste o situatie buna în anul agricol ce urmeaza, însa trebuie sa asteptam, pentru ca esti sigur pe productie numai atunci cand ai recoltat-o, ai bagat-o în magazie, ai închis cu cheia, iar cheia este la tine. În unele zone, cu siguranta vor fi devansate însamantarile de primavara, pentru ca am luat datele informative astazi si am putut constata ca sunt temperaturi ridicate în sud. Iata de ce interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigatii. (…) Trebuie sa folosim fiecare ora buna de lucru, iar din acest punct de vedere ati putut constata ca suntem pe santierele de executare a lucrarilor de investitii în sistemul de irigatii, sa nu pierdem niciun minut bun de lucru, în asa fel încat sa putem da apa. Pentru ca, daca desprimavararea este timpurie, si iata ca asa se profileaza a fi, trebuie sa începem rapid la sistemul de irigatii’, a spus Petre Daea, în cadrul unui briefing de presa.

Ministrul a vorbit si despre impactul temperaturilor asupra sectorului pomicol.

‘Sigur ca aceasta caldura va scoate din repausul vegetativ mugurii si orice temperatura scazuta, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod si inflorescentele ca atare, pentru ca ele se vor deschide. Vom vedea cum evolueaza vremea, nu putem acum sa întrezarim pierderi sau sa anticipam un anumit grad de afectare. Socurile de temperatura fac rau, de regula, plantelor, si în mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o înflorire timpurie si care pornesc la primul val de caldura’, a afirmat Daea.

Ministrul Agriculturii a dat asigurari ca masurile de sprijin pentru fermieri nu vor fi întarziate, astfel încat acestia sa îsi desfasoare activitatea fara sincope.

Petre Daea a participat miercuri, la Bistrita, la o întalnire regionala din cadrul ‘Caravanei cunoasterii PNS 2023-2027’, la care au fost prezenti specialisti în agricultura din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj si Maramures.