Agricultura

Tabara (ASAS): In Romania, problema numarul 1 a solului este PH-ul

In Romania, problema numarul 1 a solului este PH-ul, a declarat Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) ‘Gheorghe Ionescu-Sisesti’, mentionand ca la Uniunea Europeana ani de zile problema solului a fost neglijata.

‘Solul este un organism teribil de complex. Atentie la modul cum il abordam. Formarea stratului de sol nu este chestiune simpla si este legata de foarte multi factori: si de cei naturali si de cei biologici, stratul de vegetatie pe care il avem asupra lui, dar si de ceea ce inseamna profilul solului (…), tipul de textura, care sunt insusirile solului, hidrofizice dar si cele chimice. Si cel mai important poate ca nu prea se ia in seama, este PH-ul. In Romania, problema numarul 1 a solului este PH-ul. Daca am problema PH-ului rezolvata avem extrem de multe lucruri legate de ce inseamna eliberarea potentialului de fertilitate a solului. Atentie la un lucru care este fundamental si pe care nimeni nu-l discuta. De altfel, la Uniunea Europeana ani de zile problema solului a fost neglijata. Directiva privind solul abia acum un an sau doi a fost elaborata. Romania a fost prima tara care a elaborat o lege a solului. Din pacate nici la aceasta data nu este aplicata in totalitatea ei si nu sunt formate organismele care sa gestioneze probleme acestea de sol’, a afirmat Valeriu Tabara, la evenimentul ‘Agricultura regenerativa pentru dezvoltare financiara’ organizat de Ambasada Regala a Danemarcei la Bucuresti si Agreena ApS.

Specialiatul a reiterat ca solul este cel mai important mecanism viu pe care il avem pe aceasta planeta.

‘Nu este o exagerare. Daca solul este un organism mort sa nu ne asteptam ca el va da viata. Din mort nu iese niciodata viata decat materie organica in descompunere si altceva nimic mai mult. Un sol viu il recunosti teribil de usor. Si va spun ce le spuneam propriilor mei studenti. Daca vrei sa-ti vezi pamantul si nu ai trecut prin Covid si ai mirosul bun apropie-te cu nasul de brazda proaspata si o sa-ti miroase a paine. De fapt sunt ascomicetele. Sunt acele ciuperci de sol care se descompun si in urma carora rezulta extrem de multi alti produsi care intra in una dintre cele mai complexe substante organice care este humusul, complexul de acizi humici ai solului. Si al doilea element care trebuie sa-l vezi, daca pamantul iti raspunde, daca in urma brazdei crude pe brazda se aseaza berzele sau alte pasari. Nu se aseaza, inseamna ca in solul acela nu ai viata’, a mai spus Valeriu Tabara.

La eveniment au participat, printre altii, Aurel Badiu, profesor la Academia de Stiinte Agricole si Silvice, Uffe A. Balslev, ambasadorul Danemarcei la Bucuresti si Simon Haldrup, Co-fondator & CEO Agreena.